20 Dakikada otomobile kendi kendini nasıl sürebileceğini öğreten girişim: Wayve

Cambridge Üniversitesi mühendislik bölümünden bir ekip tarafından kurulan Wayve şirketindeki araştırmacılar, 15-20 dakika gibi kısa bir sürede bir kamera ve bir bilgisayar kullanarak aracın kendi kendine nasıl ilerleyebileceğini öğrenmesini sağlayacak karmaşık bir sinir ağı yazılımı geliştirdiler.

Şirket, geçtiğimiz hafta sürücüsüz araç geliştirmeye yönelik sade yaklaşımını sergileyen güçlü derin öğrenme yöntemlerini gösterdi. Waymo ve Uber gibi firmalar çeşitli sensörler ve özel yapım donanımlarla bu işi kotarırken Wayve güçlendirilmiş öğrenmeye dayanan dünyanın ilk otonom araçlarını oluşturuyor.


Peki kaputun altında neler var: AI’ya (yapay zeka) güç veren Wayve’nin kendi kendine sürüş sistemi sadeliği ile dikkat çekiyor. Aracın içindeki bir GPU (grafik işleme ünitesi) üzerinde tüm işlemleri gerçekleştiren dört katmanlı bir içsel sinir ağı bulunuyor. Bu teknoloji için herhangi bir bulut bağlantısı veya önceden yüklenmiş haritalar kullanılmıyor. Wayne araçları 5. seviye otonom teknolojisine sahip.

Wayve’ın yapay zekasının herhangi bir koşulda herhangi bir aracı sürebilmesi için önce yapılacak pek çok iş var. Yine de diğer sürücüsüz araçların onbinlerce dolar değerinde harici donanım gerekliliği karşısında şirketin inanılmaz derin öğrenme teknikleri büyük bir avantaj sağlıyor.

Bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi

Wayne araştırmacıları sürücüsüz otomobil teknolojilerini geliştirirken olayı coçukluğumuzda bisiklet sürmeyi nasıl öğrendiğimiz konusuna dayandırıyor. Çocuklar bisiklet sürmeyi öğrenirken ebeveyni ilk başlarda dengeyi sağlayacak kadar destek olup bir iki deneme sonrasında sadece yol boyunca kısa ipuçları verir. Parkın yoğun bir 3D haritasına veya kafanızın üstünde gelişmiş bir lazere ihtiyacınız yoktur. Bisiklet üzerinde dengede durabilmek için takip etmeniz gereken uzun bir kural listesi de yoktur. Ebeveyn sadece size güvenli bir ortam sunarak bisikleti başarıyla sürmek için ne yapmak gerektiğini görmenizi sağlar.

Günümüzün sürücüsüz araçları çok sayıda sensörle doludur. Bu araçlar yavaş geliştirme döngüleri ile manuel tasarlanmış uzun bir kural istesini işleterek hareket ederler. İşte Wayne geliştirdikleri yapay zeka sayesinde bu kadar teknolojik karışıklığın yerine tıpkı bir çocuğun bisiklete binmeyi öğrenmesi gibi bir aracın deneme ve yanılma ile bir şeridi sıfırdan nasıl takip edileceğini başarılı bir şekilde gösteriyor.

Kaynak: TNW

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...