Rizeli firma atık çay lifinden biyokompozit üretti

Rizeli Komporize işletmesi, hiçbir ürüne dönüşmeyen atık çay lifinden yüzde 100 biyobozunur ham madde üretimi ile plastik malzemeye alternatif ürünler geliştiriyor.

Komporize firması çay üretimi sırasında büyük miktarlarda açığa çıkan ve katma değerli hiçbir ürüne dönüşemeyen çay lifinin doğal lif katkısının giderek önem kazandığı plastik sektöründe endüstriyel boyutta kullanılırlığının sağlanması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında 2017 yılında kuruldu.


KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında projeler yapan şirket otomotiv sektöründe ses ve izolasyon yalıtımı ve ayrıca çevre dostu mutfak eşyaları konusunda ürünler geliştirdi.

Şirketin kurucusu Mustafa Kuyumcu, yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları kapsamında ortaya çıkan son ürünlerde termoset-termoplastik ve yüzde 90 organik ve biyobozunur yapıyı sağladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

Türkiye çay üretiminde yaklaşık olarak 1,2 milyon ton işleme ile dünya üzerinde beşinci sırada yer almaktadır. Üretim esnasında ise işlenilen çay miktarının yaklaşık yüzde 6’sını üretim atığı olarak çay lifleri oluşturmaktadır. Yılda 60 bin ton ile 70 bin tonluk çay lifleri, fabrikalarda yakma ya da çürümeye terk etme şeklinde yok edilmektedir. Ürünlerimizle bölgesel olarak her yıl ortaya çıkan bu atığın değerlendirilmesinin yanı sıra plastiklerin olumsuz çevresel etkilerini azaltarak saf plastiklere daha temiz bir alternatif sunmayı da amaçlamaktayız. Ürettiğimiz 4 farklı ham maddenin biri de yüzde 100 biyobozunur.

Otomotiv Sektörü İçin Ses ve İzolasyon

Otomotiv sektörüne kamyon kabinlerinin içindeki bazı parçaların üretimi ve tavanlarında ses ve ısı izolasyonuna yönelik levhaların geliştirilmesi, plastik mutfak eşyaları alanında çeşitli mutfak eşyalarının üretimi ve bazı küçük ev aletlerinin plastik kısımlarının imalatı için prototip ölçekli çalışmaları tamamlayan Komporize ekibi seri üretime geçiş için hazırlıklar yapıyor.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...