Gökyüzünde şenlik! Çıplak gözle görülebilen 5 gezegen hizalanıyor

Haziran 2022 sonlarında, özellikle 24 Haziran sabahı yapacak daha iyi bir işiniz yoksa ve gerçekten erken kalkmayı seviyorsanız, gökyüzünde nefis bir görsel şölen sizleri bekliyor. Güneş sisteminin çıplak gözle görülebilen 5 gezegeni ve dünyamızın biricik uydusu Ay, gökyüzünde aynı hat üzerinde bir hizada gözlemlenebilir duruma geliyor.

Sırasıyla Merkür, Venüs, Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn, sabah güneş doğmadan bir süre önce doğu tarafına bakıldığında rahatlıkla gözlemlenebilir biçimde aynı hat üzerinde olacak. Bu gök cisimlerinden Merkür çıplak gözle biraz zor fark edilebilir olsa da, diğerleri çok rahatlıkla görülebiliyor.


Her ne kadar hem tıklanma beklentisiyle hem de bilgisizlikten basın organlarında bu hizalanmalar veya gezegenlerin birbirlerine “yaklaşması” ve “uzaklaşması” gibi olgular, sanki bu gök cisimleri gerçekten birbirlerine çok yaklaşıyorlarmış gibi anlatılsa da gerçek bundan oldukça farklı. Bu gezegenlerin her birinin arasında milyonlarca kilometre mesafe var. Bu yakınlaşmalar daha çok dünya ile olan yörünge konumlarına göre aynı hizadaymış ya da birbirlerine yakınlaşmış gibi görünmeleri.

Bu gezegenlerden “en parlak” olan iki tanesi, Venüs Güneşimizden ortalama 38 milyon kilometre, Jüpiter ise ortalama 591 milyon kilometre uzakta yer alıyor. Bu gök cisimlerinin yörüngelerindeki dönüş süreleri ise bu uzaklıklara göre çok büyük farklılıklar gösterdiğinden, bazen göreli olarak gökyüzünde yan yana gibi görünebiliyorlar.

İşte bu haberimizde bahsettiğimiz bu aynı hizaya dizilme olgusu da bu nedenle nadir görülen bir olgu. Siz de gökyüzü sevdalılarından biriyseniz bu muhteşem görüntüyü kaçırmamak için gökyüzüne bakmayı unutmayın.

18 yılda bir gözlemlenebilen bu hizalanmanın bir sonraki gözlenebileceği tarih 2040 yılı olacak.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...