Çernobil alanı büyük bir güneş enerjisi çiftliği olabilir

Ukrayna hükümetinden gelen yeni bir öneriyle dünyanın en büyük nükleer felaketi olan Çernobil kazasından sonra oluşan kullanıma elverişsiz devasa arazinin 60 kilometrekarelik bölümünün güneş enerjisi çiftliği haline gelebileceği düşünülüyor.

The Guardian‘da yer alan habere göre Ukrayna kullanılamayan ve tehlikeli şekilde radyoaktif olan bu bölgede yaklaşık 1400 MW güç üretecek güneş enerjisi çiftliği kurabilmek için fon arayışı içerisinde.


Bu güçteki kitlesel güneş enerjisi çiftliği dünyadaki en büyük güneş enerjisi kaynağı olabilir. Karşılaştırabilmek için Çin’deki Longyangxia Dam‘ın 23 kilometrekare alan kapladığını ve kapasitesinin yaklaşık 850 MW olduğunu belirtelim. Kaliforniya Mojave Çölü‘nde 14 kilometrekare alan üzerine kurulmuş Ivanpah Solar Power Facility ise 392 MW enerji üretiyor. Bu santral fotovoltaik paneller yerine termik güneş enerjisi kullanmaktadır.

Ivanpah_aerial_shot

Ivenpah Güneş Enerjisi Çiftliği

Ukrayna’nın planının bazı avantajları var. Bölge kullanım dışı olduğu için ucuz ve bol. Ayrıca söylendiğine göre faciadan sonra dahi bölgedeki elektrik şebekesi alt yapısı hala sağlam. Fakat öte yandan güneş panellerinin inşası ve “yaşanmaz” durumda olan bir alanda nasıl muhafaza edileceğine dair bir ayrıntı henüz yok.

Ne olursa olsun, büyük bir banka en azından geçici olarak bu anlaşmaya imza atmış durumda. Avrupa Imar ve Kalkınma Bankası -500 milyon dolarlık Çernobil kabristanını(!) inşa etmiştir- Guardian’a verdiği demeçte “bu yatırımın etrafındaki tüm çevresel konular ve riskler bankanın yararına olabilir” dedi.

Kaynak: Engadget

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...