Türkiye’nin dünyaca meşhur ilk oyun yazılımcısı Mevlüt Dinç’in başarı dolu hikayesi

Oyun severler kendisini çok iyi tanıyor. Mevlüt Dinç, yurt dışında bilinen adıyla Mev Dinç oyun sektörünün gelişmeye başladığı ilk yıllarda Activision, Ubisoft gibi hem dönemin hem de günümüzün büyük oyun yayıncılarıyla birlikte çalışmış, Enduro Racer, First Samurai, Street Racer gibi dünyaca meşhur ve pek çok ödül almış oyunları bizzat geliştirmiş bir eski tüfek.

Pek çok tv programında, forumlarda konuşmalar yapan Mevlüt Dinç son olarak sevilen YouTube kanalı Çay Kahve İnsan‘da Tarık Çayır’a uzun ve samimi bir röportaj verdi.


Mevlüt Dinç 1957 Ordu doğumlu. Ankara’da iktisat öğrencisiyken 1979’da İngiltere’ye taşınan Dinç 1982’de bir kablo fabrikasına işçi olarak çalışmaya başlar. 1983 yılında bir mesai arkadaşının ısrarıyla zamanın efsane oyun makinelerinden Sinclair ZX Spectrum bir bilgisayar alır. Dinç’in hayatı bu makineden sonra değişir. İki yılda hem İngilizce’yi, hem Spectrum’u hem de kodlamayı öğrenen Dinç 1985’de fabrikadan ayrılıp profesyonel olarak oyun programcılığına başlar.

İlk olarak 1985’te Ant Attack isimli oyunun Spectrum’dan Commodore 64’e uyarlanması işini alan bir başka programcının iş teklifini kabul eder. Sonrasında tamamen kendi geliştirdiği Gery the Germ‘i yazar ve bunu İngiltere’nin telekom firmasına satar.

Mevlüt Dinç’in ilk özgün oyunu: Gerry The Germ

Özgün işler yapmayı seven genç programcı kötü adamdan (Gerry bir mikrop aslında) bir oyun kahramanı çıkarmış ve böylece “farklı” olmayı başarmıştır.

İngilizlerin bildiği ismiyle “Mev” daha sonra Prodigy‘i hazırlar ve bu oyunu Activision tarafından yayınlanır. Akabinde Activision’ın ısrarıyla Enduro Racer isimli efsane oyunun Spectrum versiyonunu 3 hafta gibi bir sürede Amstrad platformuna hazırlar. Bu oyun Mevlüt Dinç’in Avrupada’da tanınmasını sağlar, dergilerde röportajları çıkar ve yılın en iyi programcısı seçilir.

Last Ninja 2 – Mev Dinc

Activision’un önemli programcılarından biri haline gelen Dinç daha sonra Last Ninja2 oyununu geliştirir. Bu süreçte dünyanın en iyi Commodore 64 programcılarından John Twiddy ve en iyi 8 bit grafikçilerinden Hugh Riley ile 8 ay gibi bir süre aynı evi paylaşır ve bu üç süper yetenek 1988’de kendi oyun şirketleri Vivid Image‘i kurar.

2000’in sonlarına kadar başarılı işler yapan Vivid Image’de First Samurai, Second Samurai, Street Racer , Dual Blades oyunları piyasaya sürülür. First Samurai İngiltere’de Yılın Oyunu seçilir. Street Racer bugün bile dünyanın en büyük oyun yayıncılarından olan UbiSoft’un ilk yayınladığı oyundur (1994, Ubisoft bu tarihten önce dağıtıcı olarak çalışıyordu).

Street Racer: Vivid Image – Ubisoft

Nasrettin Hoca’nın 1994’te video oyun karakteri olduğunu biliyor muydunuz?

Aynı anda 4 kişi tarafından 60 fps ile oynamaya izin veren Street Racer oyununu hazırlayan Mevlüt Dinç kültürümüzün en neşeli karakterlerinden Nasrettin Hoca’yı bu oyunun karakterlerinden biri yapar. 400 küsür yaşındaki bu karakteri genç oyuncular çok sever. Ubisoft’un ilk lisansladığı oyun olan Street Racer Nintendo versiyonu 500 bin satış yaparak müthiş bir başarıya imza atar.

Nasrettin Hoca Street Racer oyununda

Actor oyun motoru

Ürettikleri oyunlarda teknolojiyi, performansı öne çıkarmaya çalışan Mev ve ekibi, 3D oyunların, fizik motorlarının konuşulmaya başladığı zamanlarda film tadında 3D etkileşimli oyunlar geliştirebilmek için 1998 yılında Actor oyun motorunu hazırlamaya başlar. Yayınladıkları demoyla büyük ilgi çekerler. Intel firması 2000 yılında Pentium 4’ün bütün dünyadaki tanıtımını yaparken Actor’u kullanan bir teknoloji demosu ister. Böylece Actor ilk olarak Pentium 4’ün tanıtımında kullanılır.

Türkiye’ye dönüş

Türkiye’de profesyonel oyun sektörünün henüz başlamamış olması Mevlüt Dinç’e memlekete dönüp sektörün gelişimine hizmet edebileceği fikrini verir. Edindiği donanım ve tecrübeyi ülkemize kazandırmak için büyük bir çaba harcar. 2000 yılında Dinç İnteraktif ismiyle Türkiye’de kurduğu şirketinin ismini 2004’te Sobee olarak değiştirir.

Sobee, MyNet’le iş birliği yaparak bilardo ve futbol menajerliği üzerine Türkiye’nin ilk büyük online oyunlarını hazırlar. Bilardo ustası Semih Saygıner’in de katkı sağladığı bilardo oyunu 2004 yılında 1 milyon kullanıcıya ulaşır. 2006’da İstanbul Kıyamet Vakti isimli online oyun, 2008 yılında I Can Footbal (ICF) isimli futbol oyunu piyasaya sürülür.

I Can Footbal (ICF) futbol oyunu

Dinç, Sobee oyun şirketini 2009’da Paul Doany’in yönetimindeki Türk Telekom‘a satarak Türkiye’deki ilk oyun şirketi satışını yapar. Satıştan sonra da Sobee’de yönetici olarak çalışmaya devam eder.

2010’da Dünya Kupası maçlarından 15 dakika önce on binlerce oyuncu arasından seçilen en iyi I Can Football oyuncuları ile kupadaki takımlar birebir oluşturulup televizyonda canlı yayında online maçlar düzenleyerek dünyada bir ilke imza atar. Aynı yıllarda Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nu kurabilmek için Ankara’nın yollarını sürekli arşınlar ve 2011’de bunu başarır. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurulan federasyon maalesef 2013’te “Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu” kapsamına alınarak lağvedilir.

Türk Telekom’daki Paul Doany yönetimi bir buçuk yıl sonra değiştiği için yeni yönetimin Sobee’ye yaklaşımı ile sorunlar yaşayan Dinç 2013’te Sobee’den ayrılır.

“Türk Telekom oyun sektörünü Sobee’ledi” – NTV (ntv.com.tr)

Bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve hayatını anlattığı “Hayat Bir Oyun” isimli kitabını 2020’de yayınlayan Mevlüt Dinç kitabın bütün gelirlerini Darüşşafaka için bağışladı. Kitap İngilizce olarak “Life Is A Game” adıyla da yayınlandı. Türkiye’deki oyun sektörünün bugüne gelmesinde büyük emekleri olan Dinç’in Çay Kahve İnsan YouTube kanalında yaptığı güzel ve samimi röportaj videosunda çok daha fazla detay bulacaksınız.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...