Prisma filtreleri offline çalışacak

Prisma uygulamasında fotoğrafları Van Gogh’un elinden çıkmış bir hale getirmek için perdenin arkasında pek çok şey dönüyor. Çektiğiniz kedi fotoğrafı Prisma’nın sunucularına gönderilerek karmaşık yapay sinir ağları algoritmalarından geçiriliyor. Çok yakında artık buna gerek kalmayacak.

Söz konusu karmaşık algoritmaları akıllı telefonlar için uyarladıklarını belirten şirket bu sayede internet bağlantısına gerek kalmadan fotoğrafları birer sanat eserine dönüştürülebilecek. Şimdilik 35 Prisma filtresinden sadece 16 tanesi çevrimdışı çalışabilecek. Diğerleri daha sonra eklenecek.


Akıllı telefonun özelliklerine bağlı olarak filtreler artık daha hızlı çalışacak. Uygulamanın Android versiyonu açıldığında oluşan yoğunluk nedeniyle ilk başta meydana gelen uzun süreli hizmet dışı kalma problemi de böylece yaşanmayacak.

Lokal filtrelerin faydası dolaylı yoldan video filtreleri üzerinde daha belirgin olacak. Prisma sunucularının azalan yükü ileride devreye alınacak video filrelerini işlemek için kullanılacak.

Prisma yöneticileri yapay sinir ağları algoritmalarını akıllı telefon üzerinde uygulayan ilk firma olduklarını iddia ediyorlar. “Herhangi bir şirket ya da şahıs bizim yaptığımıza yakın bir çalışma gerçekleştirmedi” diyen yetkililer geliştiricilere sunucu çiftlikleriyle uğraşmaya gerek kalmadan yapay zeka imkanları sunmak ilerde sinir ağları algoritmalarıyla çalışacak pek çok uygulamanın ortaya çıkacağını düşünüyor.

Google ve Apple gibi firmalar da yapay zekayı sesli komut algılama gibi işlemler için kullanıyorlar ancak onlar da sunucular üzerinden şuan bunu gerçekleştirebiliyorlar.

11 Haziran’dan bu yana 52 milyon kişi tarafından kurulan uygulama şirket açıklamalarına göre günlük 4 milyon kullanıma sahip. Offline filtreler iPhone 6 için 3 saniye, iPhone 6S için 2.5 saniye kadar sürüyor. Şimdilik iOS için yapılan güncelleme daha sonra Android için de uygulanacak.

Kaynak: Engadget

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...