Dikey Video Sendromu’nu duydunuz mu?

Dikey Video Sendromu’nu duydunuz mu? Bu ismiyle duymadıysanız da çevrenizde mutlaka buna maruz kalmış veya tanık olmuşsunuzdur. Hatta bizzat kendiniz de bu sendromu göstermiş olabilirsiniz.

Akıllı cep telefonlarının getirdiği bir garabet olan dik videolardan söz ediyoruz. Dik fotoğraf çekmeye izin veren akıllı telefonlar dik video çekmeye de izin verince -çekerken çok rahatmış gibi görünse de- telefon dışında bir ortamda (tv, pc, projektör vs) aynı videoyu izlerken “ah keşke yatay çekseymişim” dedirten videolar ordan oraya yayıldı gitti.


Ülkemizde de oldukça sık kullanılan dik videolar telefon dışında hemen her ortamda sırıtıyor. Örneğin haberlerde vatandaşlardan elde edilen videolar genelde dik olarak çekildiği için yatay tv ekranında çok garip duruyor. Yapımcılar bunu değişik yollarla tolere etmeye çalışıyor. Kimi arkasına aynı görüntünün bulanık bir versiyonunu yayıyor, kimi siyah bırakıyor. Hasılı ne olursa olsun bir yatay video rahatlığını sunmuyor.

Bu konuya mizahi bir yolla parmak basmak için popüler YouTube kanalı Glove And Boots vaktiyle harika bir video skeç hazırlamış. Aslında videonun tarihi yeni değil ve orijinali kendi kanallarında dahi yer almıyor. Ancak Türkçe versiyonu sosyal medyada ne hikmetse yeniden popüler oldu.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...