Düşük çözünürlüklü fotoğrafları kalitesini bozmadan büyütmek mümkün: Image Upscaler

Fotoğraflar dijital ortamda genelde bitmap olarak adlandırılan, belli bir çözünürlüğe sahip ve sıkıştırılmış dosyalar olarak tutulur. Çözünürlük sabit olduğundan daha yüksek çözünürlüğe ölçeklendiğinde görüntü kalitesi bozulur ve kullanılan tekniğe göre ya bulanıklaşır ya da pikselleşir.

Image Upscaler bu soruna oldukça etkili bir çare bulmuş görünüyor. Düşük çözünürlüklü fotoğrafları kalitesini bozmadan ve bulanıklaştırmadan online olarak 4 kat daha yükseltebilen site bunu yapay zeka teknolojisi ile yapıyor.


Görüntü kalitesindeki farklılığı daha detaylı görmek için fotoğrafa tıklayın

Nasıl çalışıyor?

Image Upscaler yüksek çözünürlükte lazım olan ekstra piksellerin ne olacağını yapay zeka yardımıyla tahmin ediyor.

GAN (Generatif Adversarial Networks) adını verdikler yapı büyük bir fotoğraf kütüphanesinde eğitildiği için bu sayede fotoğrafda yer alan arazi, binalar gibi unsurların nasıl görünmesi gerektiğini tahmin edebiliyor. Böylece yüklenen fotoğraf taranıp içerisindeki nesnelerin ne olduğunu anlaşılıyor ve kalan pikseller daha önceden öğretilen bilgiler sonucunda yeniden oluşturuluyor. Sonuç olarak, yüksek kalitede yeniden boyutlandırılmış bir fotoğraf elde ediliyor.

Logo, çizim gibi çalışmalarda daha başarılı

Image Upscaler online bir platform olduğu cep telefonundan bile kolaylıkla kullanılması mümkün. Böylece Adobe Photoshop gibi yüksek maliyetli yazılımlara ihtiyaç duymadan görsellerinizi büyütmekte kullanabilirsiniz. Ancak kendilerinin de belirttiği üzere Image Upscaler fotoğraflardan ziyade logo, karikatür, resim gibi yapay olarak üretilmiş görsellerde daha başarılı sonuçlar veriyor.

Bitmap’in aksine vektörel formatlar ise daha çok grafik çalışmalar için kullanılır ve her bir çizgi gerçekte matematiksel formüllerle oluşturulur. Bu nedenle hem daha alt çözünürlüklerde hem de üst çözünürlüklerde hiç görüntü kaybı olmadan taşınabilirler. Fotoğraflar doğadan elde edildiği milyonlarca renk barındırır ve vektörel olarak saklanması oldukça zordur. O nedenle bitmap olarak jpeg, png gibi formatlarda tutulurlar.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...