Mosx tak çalıştır akıllı araç sistemini test ettik

Bu yazımızda yerli bir ürün olan tak çalıştır kolaylığında kullanılabilen MOSX akıllı araç sisteminden bahsedeceğiz. Detaya girmeden önce MOSX’den nasıl haberdar olduk ona değinelim.

Aracınızın bakım zamanı geldiğinde ayağınızı sürüye sürüye de olsa servise gitmek zorunda kalırsınız. Ama isterseniz servis de pekala sizin ayağınıza gelebiliyor. Editörlerimizden Hüseyin Kabil‘in tecrübe ettiği Mobil Oto Servis sizin istediğiniz yere gelip aracınızın bakımını gözününüzün önünde yapıyor. Servis sonrası editörümüze gönderilen samimi bir emailde aynı şirketin MOSX ürününden bahsedilince dikkatimizi çekti.


Daha önce yabancı örneklerini gördüğümüz bu ürün özetle OBD portundan aracınızın bilgisayarına bağlanıp elde ettiği verileri mobil uygulama üzerinden size sunuyor.

OBD (On-board diagnostics / araç içi arıza teşhisi) portu 1996 sonrasında üretilen bütün araçlarda bulunuyor. Genellikle direksiyonun solunda yer alan bu port açık bir alanda veya bir kapak altında olabiliyor.

Şirket yetkililerinden incelememiz için örnek bir ürün göndermelerini rica ettik. Bir iki gün içerisinde ürün elimize ulaştı. Videoda da göreceğiniz üzere MOSX’i kullanmak için aracınızın OBD portuna bağlamanız kafi. Bundan sonra sadece uygulamanızı açıp aracınızı eklemeniz gerekiyor. Çünkü aynı cihazı başka başka araçlarda da kullanmak ve verilerini tek bir uygulamada biriktirmek mümkün. Aracınızı eklerken bütün istenen bilgileri seçerek girmeniz gerekiyor.

MOSX cihazı Bluetooth 4.0 üzerinden verileri akıllı telefonunuza gönderiyor.

iOS ve Android platformları için ücretsiz olarak sunulan MOSX mobil uygulamasında anlık olarak hız, 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi, kat edilen mesafe, süre, sürüş puanı, toplam tüketilen yakıt tutarı, motor sıcaklığı, karbon salınımı, akü durumu ve arıza durumu gibi bilgileri alabiliyorsunuz.

Her sürüşte uygulamayı kullandığınızda sürüş loglarınızı sonradan inceleyebiliyorsunuz. Bu loglarda yukarıda saydığımız verilerin yanısıra seyahat rotanız da harita üzerinde gösteriliyor.

Arıza Bildirimi

Uygulama menüsünden Check-Up seçeneği ile aracınızda herhangi bir arıza varsa bunu detaylarıyla görebiliyorsunuz. Bu uyarılar araç bilgisayarı tarafından da size simgesel olarak iletiliyor olabilir. Dilerseniz bu uyarıları silebiliyorsunuz.

SDK var mı?

Yol bilgisayarı ekranında herhangi bir özelleştirme yapılamıyor. Mesela “hız” veya “devir” değeri ön plana çıksın, grafikleri şu şekilde gösterilsin gibi seçenekler mevcut değil. Ancak videoda da bahsettiğimiz üzere şirket yetkililerine sorduk ve mobil geliştiriciler için SDK ve API desteği verileceğini öğrendik. Şu an çalışmalar yapılıyor. İnşallah yakın zamanda test kullanıcılarına açılır, biz de ilk taliplilerinden oluruz.

MOSX ne kadar yerli?

Bu soruyu biz de merak ettik ve sorduk. MOSX cihazının anakart optimizasyonu ve işlemcisinin kodlanması üretici şirket tarafından yerli kaynaklarla yapıldı. Aldığımız bilgilere göre önümüzdeki aylarda daha küçük hacimli bir cihaz daha piyasaya sunulacak. Bu cihazın “neredeyse tamamı” yerli kaynaklarla yapılmış olacak. Cihazın seri üretimi ise Çin’de yapılıyor.

Cihazın iOS ve Android tabanlı mobil yazılımları tamamen in-house (şirket bünyesinde) olarak Türkiye’de geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor. Uygulamada bazı değerlerin arayüzde tam olarak oturmaması gibi sorunlar da bu geliştirmeler neticesinde düzeltileceğini umuyoruz.

Benzerleri yurt dışında 75-129 $ gibi fiyatlarla satılırken yerli olarak geliştirilen bu cihazı 129 TL‘ye satın almak mümkün. Ürünün arkasında Mobil Oto Servis gibi aracın dilinden anlayan bir firma olması da ürünü daha cazip hale getiriyor.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...