Wikilala ile 2 milyon sayfalık Osmanlıca kitap, gazete ve dergi parmaklarınızın ucunda

Dr. Harun Tuncer ve Sadi Özgür tarafından oluşturulan Wikilala projesi 2 milyon sayfalık Osmanlıca kitap, gazete ve derginin yüksek çözünürlüklü olarak dijital ortamda ev sahipliğini yapıyor. Günümüz latin alfabesi ile bu dijital denizde arama yapma imkanı sunan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Yılın Yenilikçi Girişimi Ödülü” ödülüne layık görüldü.

Wikilala kurucuları “1928 öncesinde ciddi bir yazılı kültürümüz var, bu birikimin üstü kapalı kalmasın istedik” diyerek projenin çıkış noktasını özetliyorlar. Osmanlıca kaynaklar arasında latin alfabe ile arama imkanı sunan proje yakın zamanda sonuçları da latin harflerle gösterebilecek.


Türkiye’de dijital kütüphanecilik konusunda önde gelen firmalardan olan Hiperlink’in bünyesinde geliştirilen Wikilala harf inkılabından önceki 200 yıllık yazılı kültürümüzü gün yüzüne çıkarmak gibi büyük bir vazifeyi üstlenmiş oluyor.

Osmanlı dünyadan kopuk bir toplum değildi. Canlı bir kültür hayatı mevcuttu. Edebiyatı renkli, sanatı zengindi. Osmanlılar fen bilimlerini takip ediyordu. Matbaanın gelişinden 1928 yılına kadar, Osmanlıda yaklaşık 28 bin farklı başlıkta eser basıldığı biliniyor. Ancak çoğumuz o kitaplarda yazanlar hakkında derinlemesine bilgi sahibi değiliz.

Dr. Harun Tuncer
Arama kutusuna latin harfleri ile “Çalıkuşu” yazdığımızda çıkan kaynaklardan biri: Akbaba dergisi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...