Para, Para, Para konulu kitap tavsiyeleri – video

Sevilen YouTube kanalı Çay-Kahve-İnsan‘da zaman zaman kitap tavsiyelerinde bulunuluyor. Serinin 7. bölümünde para konusunda İngilizce ve Türkçe üç önemli kitabın incelemesi yapıldı.

Tarık Çayır ve Seyfeddin Başsaraç tarafından hazırlanan videoda aşağıdaki kitaplara yer verildi:


  • Paranın Psikolojisi – Morgan Housel (The Psychology of Money – Morgan Housel)
  • Para – Dursun Ali Yaz
  • Teknopoli – Neil Postman (Technopoly – Neil Postman)
  • Four Thousand Weeks Time Management for Mortals – Oliver Burkeman
  • Televizyon: Öldüren Eğlence – Neil Postman (Amusing Ourselves to Death – Neil Postman)
  • Teaching as a Subversive Activity – Neil Postman & Charles Weingartner
  • The Disappearance of Childhood – Neil Postman

Seyfeddi Başsaraç Paranın Psikolojisi isimli kitabın yakında Türkçe baskının çıkabileceğine değindi. Bu kitapta bir insanın parayı yönetebilmesinin, birikim yapabilmesinin kişinin davranışıyla alakalı olduğu belirtiliyor. Gerçek yaşam örneklerine yer verilen kitapda bir temizlik işçisi vefat ettiğinde 8 milyon dolar miras bıraktığı -ve bu parayla kütüphane yapılmasını vasiyet ettiği-, bir başka örnek olarak Harward mezunu zengin, varlıklı bir iş adamının bir krizde bütün mal varlığını kaybedip beş parasız kalabildiği gibi çarpıcı hikayeler bulunuyor.

Videoda ikinci olarak değinilen Dursun Ali Yaz’ın Para isimli kitabında paranın tarihi anlatılıyor. Nasıl bulundu, ilk başta nasıl kullanılıyordu ve dünyayı nasıl değiştirdi gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz kitapta “İngilterede neden ağırlık birimi olan pound aynı zamanda para birimi” ve “iki dirhem bir çekirdek” ifadesinin parayla alakası gibi ilgi çekici bilgiler yer alıyor.

Üçüncü olarak bahsedilen Neil Postman’ın Teknopoli isimli kitabında genel olarak insanlığın teknolojiye bakış açısı, kültürün teknolojiye teslim edilişi, yeni teknolojilerin çok hızlı bir şekilde -gerekliliği sorgulanmadan- insanların evine girmesi gibi konular yer alıyor.

Seyfeddin Başsaraç ve Tarık Çayır’ın karşılıklı sohbet şeklinde hazırladıkları keyifli videoda satır aralarında da ilginç bilgiler ve başka kitaplarla alakalı kısa notlar yer alıyor.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...