Nesnelerin interneti pazarının geleceği – makale
Bu yazı Particle CEO’su Zach Supella’nın TechCrunch’daki “The future of the IoT job market” başlıklı yazısından çevrilmiştir.
Teknoloji yükselmeye başladığından itibaren işimizi elimizden alacak diye korkmuşuzdur. Buhar makinesini ele alalım. 1700’lerin sonlarında icat edildiğinde el emeği ile çalışan binlerce insanın işinden olacağına inanılıyordu.
Halbuki onun yerine buhar makinesi sayesinde demiryolu sistemleri ve yüksek verimlilikle çalışan fabrikalar gibi sektörde yeni iş fırsatları ortaya çıktı. Buhar makinesi bazı el emeği işleri ortadan kaldırırken makine operatörlüğü, mühendislik ve bakım işçiliği gibi yeni iş alanları oluşturdu.
Yaklaşık 250 yıl sonra teknolojik değişimle tanımlanan bir dünyada aynı korku ve endişeleri görüyoruz. Eylül 2015 itibariyle Amazon 30 bin Kiva robotu kendi depolarındaki verimliliğin artırılması ve ürünlerin paketlenmesi için devreye aldı. Aynı zamanda yazılım geliştiriciler için olan talep de artmaya devam ediyor. Marc Andreessen’in 2011’de yayınladığı meşhur “yazılım dünyayı yiyor” bildirisi daha da gerçek oluyor.
Önümüzdeki 10 yıl içinde bu olayı bir kere de Nesnelerin İnterneti (Internet of Things / IoT) konusunda göreceğiz. Endüstrinin tanımladığı pek çok IoT çalışma modeli iş gücünü azaltıp verimliliği artıracak. Mesela atıklarımızı toplayan firmaların verimliliğini artırmak için çöp kutuları internete bağlanacak. Bu da daha az çöp toplayıcıyı gerekecek demek. Drone’lar teslimat sürelerini azaltacak, bu da daha az iş gücü demek. Elektronik içeren her sektörde 10 yıl içinde bu bozulmayı bekleyebiliriz.
Peki 1700’lerde sorulan soruyu tekrar soralım: Bu yeni teknoloji işimizi elimizden alacak mı? Hayır.
Örneğin Target firmasını ele alalım. Geçen ay Indeed‘de mühendisler için IoT alanında bir iş fırsatı yayınladı. Açıklamaya göre “tüketiciler için yenilikçi IoT çözümleri inşa edecek” bir uzman aranıyordu. Programlama bilmesi, kodlayabilmesi, iteratif bir yaklaşım sunabilmesi aranan yetenekler arasındaydı.
İterasyon, tekerrür, tekrarlama, yineleme ve mükerrer icrâ, ardışık işlem anlamlarına gelir. Programlamada kod blokları yazılırken dizi elemanlarının teker teker yazılması yerine çeşitli döngüler kullanarak yazılmasıdır.
Target’in ilanına ek olarak şu örneği verelim. Teknoloji danışmanlık firması Janco Associates Inc. kurumsal IT işleri el kitabında üç yeni pozisyondan birini IoT Müdürü olarak ekledi. Saha ekipmanlarından veri alışverişi yapan teknik sistemlerin uygulama ve bakım işlerinden sorumlu üst düzey bir pozisyon.
Özetle IoT teknoloji ne yapıyorsa onu yapacak. Düşük seviyeli işlerin yerini alacak. En nihayetinde basit ve tekrarlanan üretim, yönetim, kalite kontrol ve planlama gibi işlerin yaygın bir şekilde değiştirilmesine öncülük edecek. Ama daha önemlisi yeni iş sahalarının oluşmasına ve böylece şirketlerin başarıyla büyümesine öncülük edecek.
Peki bu işler nelerdir ve özgeçmişinizi bu işlere hazırlamak için neler yapmanız gerekir? Bu fırsatların pek çoğu henüz isimleri konamayacak kadar yeni. Fakat endişe etmeyin, biz bir kaç tanesini belirledik.
IoT Şef Sorumlusu / Chief Internet of Things Officer (CIoTO)
Bahse girerim CEO, CTO gibi C ile başlayan bu tanımın daha kötüsü olamazdı.
2016 IoT Şef Sorumlusu CIoTO’nun doğduyu yıl olabilir. Machina araştırması en az bir Fortune 500 şirketinin bu yıl içerisinde CIoTO yetkilisi alacağını öngörüyor.
Ayrıca araştırmalar İngiltere’deki eğitim, perakende ve telekom sektöründeki işletmelerin yarıdan fazlasının 12 ay içerisinde CIoTO istihdam etmeyi planladıklarını gösteriyor.
Ankete katılan işletmelerin %94’ü IoT’ye hazırlık yapmak için girişimlerine Ar-Ge, yetenek ve personel alanında yatırım yaptıklarını belirtiyor.
Peki IoT Şef Sorumlusu yani CIoTO nedir?
CIoTO işin yönünü tayin edecek teknoloji kararlarından sorumlu olacak. Bu kişi şirketin IoT stratejilerini geliştirecek, temiz sonuçlar alınabilecek yeni teknolojileri adapte edecek. IoT ürünlerini denetleyecek ve bu cihazlardan sağlanacak veri transerinden sorumlu olacak. Bu verilerin analizi, ayrıştırılması ve sonuçlara göre harekete geçilmesi bunun sorumluluğunda olacak.
Etkili iletişim bu pozisyon için önemli olacaktır. CIoTO’nun şirketin IoT bütçesini ayarlayabilmesi için diğer CTO / CIO gibi yetkililerle etkin bir iletişim kurabilmesi, muhalif görüşlere göğüs gerebilmesi, mühendis ve üretim takımlarıyla olduğu gibi bunlarla da yakın işbirliği sağlayabilmesi gerekir.
IoT İş Geliştirme Sorumlusu / IoT Business Designer
IoT girişimleriniz için yeni personel aldığınızda kim onları denetleyecek?
Bazı şirketler yeni ucuz radyo vericileri ve sensörlere bakıp bunları işlerinde kullanabilecek teknolojiden anlayan “IoT uzmanları” işe alıyor. Bu yaklaşım biraz eskide kaldı. Teknolojiyi elde edip işe uydurmak yerine işin ihtiyacı olan teknolojiyi edinmek gerekir.
Çalışanları denetleyecek “IoT uzmanı” işe almak yerine IoT iş geliştirme sorumlusunu ele alalım. IoT ile yapılabilecek iş fırsatlarını araştıracak, bu fırsatlara teknik çözümlerle karşılık verecek. Eğer günün sonunda işe hizmet edecek bir şey ortaya çıkmıyorsa o teknoloji bir mana ifade etmeyecektir.
Kimin IoT iş geliştirme sorumlusuna ihtiyacı yok biliyor musunuz? Bluetooth bağlantılı diş fırçası imalatı yapan firmaların.
Firmalar bu pozisyona birini bulmak için şu iki ana özelliğe odaklanmalılar:
- 10 yıl sonra şirketin nasıl görüneceğine dair net bir vizyonu olacak, bu yolda atılacak ilk adımı tanımlayabilecek ve işletebilecek
- Teknolojiyi iyi anlayacak ama teknolojiye körü körüne aşık olmayacak, sadece bir sorunu çözüyorsa o yeni teknolojiyle ilgilenecek
İlk olarak iş sorunlarıyla başlayan ve sonrasında IoT çözümleri getiren vizyon sahibi birini işe almak şirketinizi başarıya götürecektir. Çünkü bu çalışmalar daha az çaba ile piyasayı dağıtacak ürünler oluşturacaktır. Doğru iş modelini izleyen ve en iyi kullanıcı deneyimini oluşturan firmalar bu başarıyı yakalayacaktır.
Her İşten Fazlasını Anlayan Geliştirici / Fuller Stack Developer
Hepimiz “full stack developer / her işten anlayan geliştirici” terimini duyduk. Bu front-end (ön yüz) ve back-end (arka plan servisleri) teknolojileri ile rahat çalışabilen geliştiriciler için kullanılıyor. Daha da detaylandıracak olursak; altyapı, veritabanı, Ruby, Phthon, Java vs gibi dillerle yazılmış arka plan kodlaması ve Javascript, HTML, CSS ile yazılmış ön yüz kodlaması işlerinde çalışabilen geliştiricilerden bahsediyoruz.
Fakat IoT için bunlar yeterli değil. IoT ürünleri de web ve mobil uygulamalardaki gibi ön yüz / arka plan yapılarına sahip. Fakat bunun yanında ayrıca donanım konusu var. Üstelik genelde ürüne özel donanımlar. Yani her işten anlayan değil, gömülü sistemler de dahil her işten daha fazlasını anlayan geliştiricilerden bahsediyoruz. Bunlar genellikle elektrik-elektronik mühendisi, makine mühendisi oluyor.
Bu kişi kulağa tek boynuzlu at gibi imkansız gelebilir ama bu özelliklere sahip yazılım mühendisleri mevcut. Bilgisayar mühendisi ya da gömülü sistemler konusunda eğitim almış pek çok kişi web ve mobil geliştirme işlerinde çalışıyor. Çünkü son 10 yıldır en iyi bu sektörler maaş veriyor.
Neyse ki IoT için sarkaç geriye doğru sallanıyor. ITCareerFinder‘da yakın zamanda yayınlanan bir IoT geliştiricisi ilanında donanım mühendisi ve UI/UX tasarımcısı aranınan özellikler arasındaydı. Donanım ve web konusuna hakim mühendisler IoT’in getirdiği fırsatlar sayesinde kendilerini daha iyi pazarlayabilir ve daha yüksek maaş elde edebilir.
Kısa vadede teknoloji ve iş gücü birbirleriyle kavgalı diyebiliriz. Uzun vadede teknolojideki gelişmeler bazı iş tiplerini ortadan kaldırabilir ancak toplum bu duruma adapte olup insan gücünün önemli olduğu yepyeni iş fırsatları ortaya çıkaracaktır.
IoT’nin gelişimi kendinden önceki endüstriyel ve teknolojik devrimlerden pek farklı değil. İşimiz elimizden gidecek diye korkmak yerine IoT’nin çalışma hayatımızın dışındaki sıradan faaliyetlerin yerini alacağı gerçeğini kucaklamalı ve bunu kendimizi geliştirmek için benzersiz bir fırsat olarak görmeliyiz.
Son yorumlar