MIT sıradan videolardaki objelere dokunmanızı sağlayan bir bilgisayar tekniği geliştirdi – video
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (nam-ı diğer MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir bilgisayar tekniği mevcut videolardaki objeleri interaktif olarak hareket ettirmeyi sağlıyor.
Bildiğimiz sıradan video ve fotoğraflar kullanıcılarla etkileşim içerisine girmezler. Yani videodaki bir nesneye etki edemezsiniz. Görünüşe bakılırsa MIT laboratuvarları bu miti ortadan kaldıracak bir çalışmayı tamamlamış bile.
Artık videolardaki objelere dokunmak, itmek, çekiştirmek mümkün.
Sıradan kameralarla elde edilen görüntüleri kullanan bu teknikte videodaki objelerin “salınımları” tespit ediliyor. Objenin türüne göre 5 saniye ile bir dakika arasında değişen sürelerde çekilmiş kayıtlar analiz edilerek görüntüdeki obje otomatik olarak tespit ediliyor. Ayrıca yaptığı salınımlarla bu objenin fiziksel olarak nasıl hareket edebileceği otomatik olarak tespit ediliyor.
Video süresi önemli
Örneğin küçük yaylı bir biblo figürünün analiz edilmesi için 5 saniyelik küçük bir video yeterli olabiliyor. Biblo sabit bir zemine konup dışardan zemine yapılan küçük darbelerle gözle pek algılayamadığımız küçük titreşimler kayda alınıyor. MIT’in geliştirdiği yazılım bu titreşimleri analiz edip objeyi görüntü içerisinden ayırabiliyor ve ne tür fiziksel bir hareket yapabildiğini tespit ediyor. Böylece elde edilen nihayi çalışma üzerinde objenin kolundan, bacağından tutup çekiştirerek gerçekten yapabileceği fiziksel hareketleri sabit video üzerinde yapması sağlanabiliyor.
Daha büyük ve daha fazla hareket kabiliyeti olan objeler için video süresinin biraz daha uzun olması gerekiyor. Böylece bu tekniği bir asma köprüye bile uygulamak mümkün hale geliyor.
Yazılım bu örnekleri içerebilecek önceden çekilmiş videoların da kullanımına izin veriyor. Böylece çok düşük maliyetlerle videolardaki objelere fiziksel etkiler yapıp ağır Computer Graphics çalışması gerektirmeyen alanlarda sanal objelerle gerçek objelerin etkileşim içerisinde olacağı videolar yapmak mümkün olabiliyor.
Kaynak: MIT
Son yorumlar