Web tabanlı projeler için rakiplerini aratmayacak yerli arayüz kütüphanesi: PrimeFaces

Bu yazımızın konusu Ankara’dan çıkmış profesyonel bir web arayüz kütüphanesi (ui / user interface) olan PrimeFaces olacak.

Bütün programlama alanlarında olduğu gibi web dünyasında da son kullanıcıların gördüğü sayfalardan, bu sayfaları kullanıcıların önüne getiren arkaplandaki teknolojilere kadar her alanda yüzlerce gelişmiş kütüphaneler mevcut. Bu kütüphaneler sayesinde programcılar her defasında Amerika’yı yeniden keşfetmek zorunda kalmadan genelde konusunun uzmanı tarafından hazırlanmış kod parçalarını kullanarak hazırladıkları projenin ana işlevine odaklanır ve hızlıca yol almış olur.


Yazılım dünyasında yüzlerce konuda ücretli/ücretsiz binlerce kütüphane var olmakla birlikte bir de pek çok konuyu barındıran daha büyük kütüphaneler, hatta kütüphane ailesi, çerçeve veya İngilizce orijinal adıyla “framework”ler de vardır.

Web dünyasındaki arayüz kütüphaneleri arasında en meşhur olanı Twitter ekibinin 2010’ların ortasında kendi projelerinde kullanmak üzere geliştirdikleri Bootstrap framework’üdür. Alelade bir web sitesinden ziyade web tabanlı bir uygulama diyebileceğimiz Twitter gibi bir platformda sayfaların genel görünümü ve içerisinde yer alan paragraf, başlık, görsel, buton gibi html öğelerin belli bir standartta kalmasını sağlamak amacıyla geliştirilen bu büyük kütüphane ücretsiz olarak bütün geliştiricilere de açık olarak sunulunca kısa sürede pek çok web projesi için olmazsa olmaz bir kaynak haline geldi.

Sadece web sayfasındaki html öğelerin temel görünümü değil, sayfa düzeni için de bir standart getiren Bootstrap kütüphanesinden sonra kimi daha detaylı, kimi daha az öğe içeren irili ufaklı pek çok arayüz kütüphanesi geliştirildi. Google’ın kendi mobil ve web uygulamalarında kullanmak için geliştirdiği Material Design‘i veya çok hafif projelerde kullanılabilecek PureCSS‘i iki uç örnek olarak verebiliriz.

Bu arayüz kütüphaneleri sayesinde büyük ölçekli grafik bölümü olmayan yazılım şirketlerinin de, müstakil çalışan programcıların da yüzü güldü.

İşte bu gelişmiş arayüz kütüphaneleri arasına bir de Ankara’dan çıkmış ve logosu Optimus Prime’a benzediği gibi adı da benzeyen PrimeFace arayüz kütüphanesi katıldı.

Yerli web arayüz kütüphanesi PrimeFaces

Katıldı diyoruz ama PrimeFaces uzun yıllardır bu işin içerisinde. İlk olarak JSF (JavaServer Faces) için komponentler geliştiren firma yeni nesil front-end teknolojileri olan Angular2, React JS’den sonra çok sevilen VueJS’i de Prime dünyasına katmış oldu.

Açık kaynaklı olarak sunulan PrimeFaces modern yabancı rakipleri gibi kolayca projelere dahil edilebilmekle birlikte, gayet açık, bol örnekli bir dökümantasyona sahip.

PrimeFaces hangi öğeleri içeriyor?

Web projelerinde yaygın olarak kullanılan onlarca öğesi bulunan PrimeFaces’in sunduklarından bazıları şunlar:

AutoComplete, Checkbox, Dropdown, InputGroup, Listbox, Slider, Calendar, MultiSelect, ToggleButton, DataTable, DataView, Accordion, FlexGrid, TabView, Toolbar…

PrimeVue ile hazırlanmış pratik iki durumlu buton örneği

Zengin ve profesyonel ürünler sunan yerli PrimeFaces oldukça büyük ve global müşteriler tarafından kullanılıyor.

PrimeFaces kullananlardan bazıları

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...