Skully sanal gerçeklik destekli kask projesi resmen tarih oldu

2013’de Google Glass’dan esinlenerek ortaya atılan Skully akıllı kask projesi geçirdiği sorunlu yıllardan sonra resmen tarih oldu.

Skully projesi gerçek olabilseydi telefonla eşleşip arama yapma, mesaj yazma, müzik çalma, navigasyon gibi sesli komutla çalıştırılabilecek özelliklerinin yanında kaskın arkasındaki kamerayı da sürücünün görebileceği şekilde kaskına yansıtma gibi yetenekleri olacaktı.


Skully Indiegogo‘da 2.5 milyon dolar fon toplamıştı. Yıllarca süren gecikmelerden ve bir kaç hafta önceki mali problemlerden sonra destekçilerine projenin iptal olduğu duyuruldu. Kısaca şirketin nakiti bitti.

TechCrunch‘ın kaynaklarına göre Skully Çinli teknoloji devi LeEco‘ya satılmak için de çaba göstermiş ancak olmamış.

Skully’e destek verenler maalesef bir geri dönüş alamayacaklar. Şirket iflas ettiği için mevzuat gereği geri ödeme yapması gerekmiyor. Fakat Skully’e 1499 $ ödeyen müşteriler için başka bir gelişme var. Kendi akıllı kaskını üreten Fusar şirketi Skully müşterileri için eşit tutarda kredi imkanı sunuyor.

Bu iflas olayı kitlesel fonlamanın doğal risklerini tekrar hatırlatmış oldu. İnsanlar bu tarz uygulamalarda bağış yaptıklarında ön sipariş vermiş olmuyorlar, firmaya ürünleri üretebilmesi için maddi destek sağlamış oluyorlar. Kitlesel sermaye şirketleri katılımcılara yardım ya da sigorta sunabilirler ancak bu katılımcıların ödedikleri paranın birebir karşılığını alacağı anlamına gelmiyor maalesef.

Kaynak: Engadget

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...