Paraşüt CEO’su Sean X Yu ile özel röportaj

Paraşüt’ün karikatürlü tanıtımları sosyal medyada sizin de karşınıza çıkmıştır. Benim ilk bu şekilde dikkatimi çekti. Web tabanlı bu yazılımı biraz inceledim. Demo hesap oluşturdum. Temelde web tabanlı oluşu ve sadeliği ile gayet kullanışlı buldum. Herhalde kendim bir muhasebe yazılımı yazmak isteseydim tam bu şekilde yazardım diye düşündüm. Bu nedenle midir bilmem daha ilk günden çok samimi bir ekibin işi olduğunu düşünüyorum. Bu ekibi merak ettim ve iletişime geçtim.

Kendilerine ulaşınca Taksim’deki ofislerini ziyaret etmem için davet ettiler fakat bir türlü gitmek nasip olmadı. Biz de iletişimimize email üzerinden devam ettik.


Böylece BT Magazin için de “Özel Röportajlar” başlığı altında yeni bir başlangıç yapıyoruz. Yurt dışındaki teknik blogların pek çoğunda kişisel yazılar bulunuyor. Biz de özel röportajlarla bu alanda bir adım atmak istiyoruz. Muhasebe gibi sadece muhatabının ilgi göstermek zorunda olduğu bir kategoriyi karikatürize ederek dikkat çekmeyi başaran ve kısa sürede başarılı bir girişim haline gelen Paraşüt’ün CEO’su Sean X Yu ile yaptığımız röportajla sizleri baş başa bırakalım. Kendisine ve iletişimi sağlayan ekibine teşekkür ederiz.

1. Paraşüt kısaca nedir?

Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik web tabanlı bir ön muhasebe uygulamasıdır. Paraşüt uygulamamız ile fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/gider takibi, raporlama, e-fatura, online tahsilat, stok takibi yönetimi gibi belli başlı finansal hizmetleri sunuyoruz.

Daha açıklayıcı anlatmak gerekirse, küçük işletme ve girişimciler genellikle hesaplarını dışarıdan destek aldıkları muhasebeciler üzerinden yapıyorlar. Bir kısım işletmeler de cari hesaplarını ofis uygulamaları üzerinden takip etmeye çalışıyor. Genelde ayrı bir finansman departmanı olmayan küçük işletme sahipleri bir yandan işleriyle uğraşırken bir yandan da finansal konularını takip ederken oldukça zorlanıyor.  Bu da işletmelerin finansal durumunu, borç alacak takibini, nakit yönetimlerini oldukça karmaşık hale getiriyor. Paraşüt olarak, tüm bu karmaşık süreçlerin önüne geçmek için, özellikle küçük işletmelerin herhangi bir IT yatırımı yapmadan kullanabileceği bir web tabanlı ön muhasebe uygulaması olarak hizmet veriyoruz.

2. Paraşüt nasıl ve nerede doğdu? Yerli bir girişim midir?

2006 yılında Harvard Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Lehman Brothers’da ve bir özel sermaye şirketinde uzun bir süre analist olarak çalıştım. Bu süreçte, yüzlerce firmanın finansal ve operasyonel analizini yaptım. İşletme sahiplerinin şirketlerini daha iyi yönetebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansal bilgilerin ne olduğunu çok daha yakından anlama şansım oldu. 2010 yılında Türkiye’ye taşındım ve Türkiye’de Endeavor’da ve Grou.ps’da çalıştığım süre boyunca startup firmaların gelişmesine ve büyümesine destek verdim. Bu süre zarfında işletmelerin ihtiyaç duydukları finansal bilgileri kolaylıkla alabilecekleri bir araç olmadığını fark ettim.

Küçük işletmeler, finansal verilerini genelde dağınık bir yapıda excel tablolarında tutarak manuel olarak yönetiyorlar. Bu durum çok büyük zaman ve iş gücü kaybına sebep oluyor. Doğru iş kararlarını zamanında almak zorlaşıyor. Paraşüt fikri de aslında bu gözlemden doğdu. Paraşüt olarak çıkış noktamız, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duydukları finansal hizmetleri, teknolojinin imkânlarını kullanarak kullanıcı dostu bir ara yüzle ve bütçelerine uygun fiyatlarla erişilebilir hale getirmekti.

2013 yılının başında ise iki ortağım Andaç Türkmen ve Fahri Özkaramanlı ile birlikte Paraşüt’ü kurduk.

3. Muhasebe uygulaması denince muhatabı dışında kimsenin ilgisini çekmeyen, herhangi bir eğlenceli tarafı olmayan bir yazılım akla gelir. Halbuki sizin sosyal medyada sıradan reklamların dışına çıkan karikatürize reklamlarınızı görüyoruz. Bu özellikle tercih ettiğiniz bir yöntem midir?

Paraşüt’ün temel amacı küçük işletmelerin finansal faaliyetlerini kolay ve etkili bir biçimde yönetebilmesini sağlamak. Paraşüt’e yeni katılan bir üyemiz saniyeler içerisinde ilk faturasını kesip gönderebiliyor. Hal böyleyken marka iletişimimizin de bu kolay ve karmaşadan uzak kullanımı yansıtmasına özen gösteriyoruz.

4.Paraşütü şahıslar kendileri için kullanabilir mi? Bir muhasebecinin yerini tutar mı?

Şahıs veya değil, her türlü şirket ön muhasebe ihtiyacını karşılamak için Paraşüt kullanabilir. Hiçbir eğitime ya da kuruluma ihtiyaç duymadan kolayca ve hızla Paraşüt’ü finansal işlemlerinin merkezi haline getirebilir. Paraşüt, şirket sahiplerinin finansal durumlarına zamandan ve mekandan bağımsız hakim olabilmesi amacıyla bir online ön muhasebe programı olarak tasarlandı ve hayata geçirildi.

Paraşüt’ü kullanan bir işletme halen resmi muhasebe gereklikleri için yetkin bir mali müşavir ile çalışmak zorunda. Paraşüt, işletme sahibi ve muhasebecinin karşılıklı daha hızlı çalışmasını sağlayarak muhasebe süreçlerini de ciddi ölçüde kolaylaştırıyor. Örneğin, işletme sahibinin tek bir onay ile muhasebecisine Paraşüt’e giriş yetkisi vermesi ile mutabakat için yapılan bilgi paylaşımı online ve gerçek zamanlı bir hal alıyor. Bu yolla olası hataların önüne geçilerek ciddi bir zaman kazanımı söz konusu.

5. Paraşüt’ün avantajlarından bahsedebilir misiniz?

Hangi ölçekte olursa olsun her işletmenin verimli büyüyebilmesi için finansallarına hakim olması gerekiyor. Piyasada bu konuda işletmelerin kullanabileceği çözümler çok hantal ve bir KOBİ’nin kullanması için çok karışık. Pek çoğu için donanım-yazılım yatırımı yapmak gerekiyor. Paraşüt, bir küçük işletmenin ihtiyaç duyduğu hizmetleri, en basit ve anlaşılır şekilde sunuyor. Üstelik herhangi bir yatırım ve işletme maliyeti olmaksızın. Aylık abonelik yöntemi ile hizmet alınabiliyor. Yedekleme ve güvenlikle ilgili herhangi bir maliyet söz konusu değil.

Ayrıca, günümüz koşullarında artık mobil haldeyken de işlerimizi yönetebilmek çok önemli. Çünkü rekabet avantajı kazandırıyor. Paraşüt’ün web tabanlı olması sayesinde bir işletme sahibi internetin olduğu her yerden, ofisinde olmasa bile cihazdan bağımsız olarak istediği zaman finansal operasyonlarını yönetebiliyor.

İşletmeler için en kritik konularından birisi olan tahsilat yönetimi de Paraşüt ile oldukça kolay. Bir işletme sahibi zamanı gelen tahsilat ve ödemelerini e-posta ve uygulama içindeki hatırlatmalarla otomatik takip edebilir; düzenli kesilen satış faturalarını ve harcamalarını tanımlayarak, faturalarını zamanında kesebilir ve ödemelerini gerçekleştirebilir. Tahsilat sürecini, uygulama üzerinden kredi kartı ile online tahsilatını yaparak tamamlayabilir.

İşletme sahiplerinin yaşadığı bir başka sorun da raporlama. Bir işletme için en çok vakit alan işlemlerden bir tanesi rapor hazırlamak. Paraşüt kullanıcıları rapor hazırlamak için ekstra zaman harcamıyorlar. Raporlar ay içerisinde girilen verilerle anında güncelleniyor ve kullanıcı incelenmeye hazır bir şekilde Paraşüt üzerinden raporlarına ulaşabiliyor.

Girişimciler ve işletme sahipleri Paraşüt sayesinde işlerinin gidişatını artık gerçek zamanlı takip edebiliyorlar.

Paraşüt’ün en önemli avantajlarından bir tanesi kullanmak için özel bir eğitime ihtiyaç duyulmaması. Çünkü Paraşüt’ü, uzmanlığı finans ya da muhasebe olmayan ancak finansallarına hâkim olması gereken işletme sahipleri için tasarladık.

Birçok müşterimiz Paraşüt’ün kendilerini excel tablolarından kurtardığını söylüyor. Dağınık yapıdaki excel tabloları ile tüm finansal süreçleri yönetmek, formüller oluşturmak işletmeler için çok zor bir süreç. Paraşüt tüm bu süreci kolayca yönetebilmeyi sağlıyor.

6. Paraşüt’ü kullanan kaç işletme bulunuyor?

Hizmet vermeye başladığımız Haziran 2014 tarihinden beri 130.000’i aşkın işletmeye ulaşmış durumdayız.

7. Paraşüt bugüne kadar hangi yatırımları aldı?

Paraşüt olarak girişim sermayesi fonu ile yola avantajlı başladık ve kurulduğumuz yıldan bugüne üç tur yatırım aldık. İlk turda 600.000 USD yatırımı, 2013 yılında $50M büyüklüğündeki girişim sermayesi fonu “Revo Capital” ve $435 M büyüklüğünde Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu “Ribbit Capital”dan aldık. Böylece Türkiye’nin Silikon Vadisi’nden yatırım alan ilk kurumsal teknoloji (B2B) şirketi olduk.

İkinci tur yatırımı, 2015 yılının Nisan ayında yine Revo Capital ve Ribbit Capital’dan toplam 1.9 milyon USD olarak aldık ve ilk çeyreği bu şekilde kapattık.

Üçüncü tur yatırımımızı da Kasım 2016’da dört farklı yatırım şirketinden 2 milyon USD olarak aldık. Bu şirketler; Revo Capital, Ribbit Capital, 500 Startups ve Diffusion Capital Partners (DCP) oldu.

9. Paraşüt’ün hedefleri nelerdir?

Muhasebeci ve mali müşavirlerin bizim için çok önemli bir büyüme kanalı olacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik özel bir entegrasyon yapma arzumuz var. Bu entegrasyon üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle veri girişine harcanan zamanı azaltarak muhasebesel işlemleri hızlandırmayı hedefliyoruz. Paraşüt olarak hizmetlerimizi ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak geliştirmeye devam ediyoruz ve bir işletme sahibinin ticari işlemlerini yapabildiği, takip edebildiği merkezi bir platform, ara yüz olma yolunda ilerliyoruz. Bir işletme kurulurken finansal olarak ihtiyaç duyulan temel bir araç olmak en büyük hedefimiz. Uzun vadede ise bölgesel olarak alanımızda lider bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Türkiye pazarındaki hedeflerimizi yakaladığımızda yurt dışı pazarlara da açılmak uzun vadedeki hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...