Lip Sync yapay zeka teknolojisi ile dudak taklit edilebiliyor

ODTÜ’nün öğrencileri nereye def-i hacet yapacaklarını tartışa dursun Washington Üniversitesi akademisyenleri yapay zeka teknolojisi ile Lip Sync adını verdikleri ilginç bir çalışma ortaya koydular.

Bir kişiye ait çeşitli video kayıtlarının analizinden dudak hareketlerini öğrenen sistem daha sonra herhangi bir ses kaydını dudak taklit etme (Lip Sync) yöntemiyle video olarak sunabiliyor. Tekniği denemek için Internette bolca videosu bulunan ABD eski başkanı Barrack Hüseyin Obama’nın kayıtlarını kullanan ekip elde ettikleri sonuçları YouTube’da paylaştı.


Lip Sync tekniğinde dudak hareketleri öğrenilen karakterin herhangi bir videosu kullanılarak istenilen ses dosyası sanki bu videodaki kişinin ağzından çıkıyormuş gibi oynatılabiliyor. Ses senkronizasyonu için aynı kişiye ait olmayan ses dosyası da kullanılabiliyor.

Bu teknikle uzun bir konuşmadaki  sadece istenilen cümleler kamera atlaması olmadan özet olarak sunulabiliyor.

İletişim amaçlı geliştirilen teknolojinin kötü emellere alet olabileceği ihtimali yüksek olsa da adli durumlarda videoların gerçek mi üretilmiş mi olduğu teknik olarak anlaşılabileceği için bilimadamları bu konuda rahatlar. Ancak yine de kitleler üzerinde algı yönetimi için bilhassa siyasiler, oyuncular gibi internette oldukça fazla videosu bulunan kişiler üzerinden pek çok manipülasyon yapılabilir.

 

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...