KOSGEB oyun geliştirenlere 250 bin TL veriyor mu vermiyor mu?

KOSGEB 30 Mayıs’ta kendi web sitesinde yaptığı duyuruda 30 Mayıs – 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında geçerli olan üç ayrı çağrı yaparak toplamda 300 milyonluk bir destek programını açıkladı.

Duyurunun detaylarına bakıldığında açıkca şu ifade yer almaktadır:


* Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
* Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
* Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları

bölüm ve grubunda faaliyet gösterip
* 01.01.2016’dan önce kurulmuş olan,
* 2015 yılı mali verilerine göre net satış hasılatı en az 100 bin TL olan ve bilanço hesabı esasına göre defter tutan
* 2014-2015 yıllarından herhangi birinde brüt satış karı elde eden

işletmelerin başvurabileceği …

Yine Kosgeb sitesinde yayınlanan çağrının tam metninde ise bütün detaylar yer almaktadır. Çağrının amacı şu şekilde ifade edilmiştir:

Bilişim Teknolojileri alanında üretim ve yazılım geliştirme faaliyetlerinde bulunan KOBİ’lerin; sayısal içerik ve ürünlerin geliştirilmesi, ulusal/uluslararası standartlara uyumlaştırılması, ürün/oyun/mobil uygulama/yazılım vb. bilgi teknolojilerinin ticarileştirilmesi ve bu kapsamda ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla; aşağıda belirtilen konularda (üst alıntıdaki maddeler) hazırlayacakları projelerin desteklenmesidir.

Her şey bu kadar açıkken ve bu duyuru olması gerektiği gibi 30 Mayıs’ta yani kapsamın başladığı gün KOSGEB web sitesinde yer almışken hangi cin editörün aklına önce geldi bilinmemekle beraber 18 Haziran’da yani kapsamın bitmesine 12 gün kala “Dikkat! Çok önemli gelişme! Bilgisayarda bunu yapın 250 bin TL alın”, “Oyun geliştirenlere 250 bin TL destek” gibi başlıklarla birbiri ardına sosyal medyada patlamaya başladı.

Uzun lafın kısası 1 ay gibi kısıtlı bir süreye sıkıştırılmaktan başka bir sorunu olmayan, sadece belirli şartlara haiz firmaların katılabileceği bir KOSGEB çağrısı reyting uğruna abartılıp sanki oyun yazan herkesin veya her firmanın bu desteği alabileceği gibi bir hava estirildi.

Ülkemizdeki oyun ve diğer yazılım sektörünün gerçekten gelişmesi için KOSGEB ve diğer benzer faaliyetler sürdüren kurumların 100 milyar TL hasılat yapmış firmaların yanısıra tek sermayeleri sadece bilgisayarı ve hayal dünyasından ibaret olan girişimci gençleri de düşünmeleri, bunlar için yarışmalar, kampanyalar düzenlemeleri gerekiyor.

Kickstarter’in yerli versiyonları birer ikişer oluşmaya başladı. KOSGEB de pekala sadece yazılım için böyle özelleşmiş bir kanal oluşturabilir. Bir KOSGEB projesinin başvuru evraklarını hazırlamak bile bir ay sürebilirken projenin kapsamının komple bir ay olması biraz garip geliyor. Bu bürokratik engeller minimuma indirilmeli. Böylece proje başvurularında gereksiz ağdalı cümleler yerine işin özünü anlatan herkesin anlayabileceği ifadeler yer alabilir.

KOSGEB’den, benzer faaliyet gösteren diğer kuruluşlardan ve bilhassa yerli basınımızdan okuyucuya karşı da biraz saygı bekliyoruz.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

View Comments

Recent Posts

Sosyal Medya Analitiklerinden Yararlanarak Etkili İçerik Stratejisi Oluşturma

Dijital çağda markaların hedef kitleleriyle etkili bir şekilde etkileşim kurabilmesi için sosyal medya vazgeçilmez bir…

1 ay ago

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

2 ay ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

2 ay ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

2 ay ago

Togg 50 bininci T10x’i sahibi ile buluşturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…

2 ay ago

ABD’de 3 dakikada banka hesabı açmak mı? Türk girişimi CENOA ile tanışın.

Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…

2 ay ago