iPhone, iPod ve iPad kullanıcılarını iTunes’dan kurtaracak çözüm: iMazing

Eğer bir iPhone, iPod veya iPad’iniz varsa iTunes’la çoktan tanışmışsınızdır. Apple’ın senkronizasyon takıntılı bu yazılımı çok maharetli olsa da Android kullanıcılarının çok rahat yapabildiği telefon/tablet ve bilgisayar arasındaki dosya transferini bir işkence haline getiriyor. Neyse ki iTunes’a mahkum değilsiniz. Windows ve Macos platformları için iMazing var!

Apple’ın, dolayısıyla iTunes’ mantığına göre bilgisayarınızda bir iDevice (iPhone, iPod veya iPad) bağladıysanız ve ondan bir data almak istiyorsanız o cihazı mutlaka bilgisayarınıza senkron etmelisiniz. Yani o cihazda ne var ne yoksa (fotoğraf, video, mp3, e-book vs) iTunes üzerinden bilgisayarınızda bir nevi yedeği oluşmalı. Sync seçeneğini işaretlemediğinizde iTunes üzerinden telefonunuza yapabileceğiniz şeyler elinizi kolunuzu bağlayacak şekilde sınırlanıyor. Gerçi iPhone’daki fotoğrafları bilgisayara aktarmak nispeten kolay. Macos için Image Capture ile bunu sağlayabilirsiniz. Ama mesela iPhone’da kaydettiğiniz ses dosyalarını cihazı senkron yapmadan iTunes’la bilgisayarınıza indiremezsiniz.


iMazing yazılımı iTunes’a en iyi alternatiflerden biri

iTunes’la köşeye sıkıştığınızda imdadınıza iMazing yetişiyor. Ücretsiz versiyonu da bulunan bu yazılımı bilgisayarınıza kurup USB kablo ile iPhone’u (veya iPod/iPad) bağladığınızda sade ve kullanımı kolay arabirimi karşınıza geliyor. Burada cihazınızdaki temel uygulamaların kaynaklarına anında erişebiliyorsunuz. Üstelik cihazı bir kere bağladıktan sonra usb bağlantısını koparsanız dahi bilgisayarla aynı kablosuz ağdaysanız bütün işlemleri -biraz daha yavaş olmakla birlikte- Wi-Fi üzerinden de yapabiliyorsunuz.

iMazing uygulaması üzerinden Files, Kamera, Fotoğraflar, Müzik, Videolar, iBooks, Telefon, Telefon Rehberi, Notlar, Ses Kayıtları, Uygulamalar ve File System başlıkları altında cihazınıza erişebiliyorsunuz. Bu menüler sayesinde fotoğraflarınıza, telefonunuza yüklediğiniz mp3’lere, videolara, iBook’daki kitaplarınıza ve ses dosyalarınıza herhangi bir engel olmadan erişebiliyorsunuz. Demo versiyonunda da sınırlı sayıda da olsa bu işlemleri yapmak mümkün.

Ancak Mesajlar, Telefon (Çağrı geçmişi, Sesli mesajlar), Telefon Rehberi ve Notlar kısmına erişmek için iMazing mutlaka cihazın tamamen yedeğini almak istiyor. Ancak ondan sonra bu başlıklar altındaki dosyaları açabiliyor. Bunun iTunes kadar ürkütücü bir seçenek olmadığını hemen söyleyelim. Çünkü iTunes’da cihazı senkron ederken “dosyalarınız silinebilir“. Eğer iTunes’dan -önceden senkron edilmiş- herhangi bir dosyayı silerseniz, bir sonraki eşleştirmede telefonunuzdan da o dosyayı silecektir. Bu saçmalık yetmediği gibi, bir cihazı sadece bir iTunes’la eşleştirebilirsiniz. Dolayısıyla telefonu hem evdeki hem de ofisteki bilgisayarınızla senkron olarak kullanamıyorsunuz. İşte bu garabet iMazing’de yok! O sadece yedek alıyor. İster evinizdeki bilgisayarınızda, ister ofisinizdeki bilgisayarınızda ayrı ayrı yedekler oluşturabilirsiniz. Bir kere yedekleyince de içerisindeki mesajlara, telefon çağrı geçmişlerine, rehbere ve notlar kısmına da erişebiliyorsunuz.

Uygulamalarınızı iMazing üzerinden yönetebilirsiniz

iMazing ile yedeklemeye ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz şeylerden biri de telefonunuzdaki uygulamaları yönetmek. iMazing ile kolayca uygulamalarınızı hızlıca gözden geçirip artık kullanmadığınızı fark ettiğiniz uygulamaları tek tek ya da toplu halde silebilirsiniz.

Dosya sistemine erişin

Dosya sistemi konusunda burnundan kıl aldırmayan Apple aslında Apps, Documents, Media ve Logs isimli klasörlere erişmemize izin veriyor. Tabi bunu iOS’la doğrudan yapamıyoruz. iMazing üzerinden  bu klasörlere erişebilirsiniz. Örneğin telefonunuzdaki uygulamalar Apps klasörü altında bulunuyor. Fotoğraf ve videolar Media klasörü altında bulunuyor. Bu sistem klasörleri altında başka önemli klasörler de bulunduğu için kullanıcıların herhangi bir dosyayı silerken veya taşırken dikkatli davranmaları gerekiyor.

Dosya sisteminde logların bulunduğu klasörü rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Burada cihazdaki bütün uygulamaların logları mevcut. Bazı loglar zaten iOS tarafından kontrol edildiği için onları isteseniz de silemiyorsunuz.

iPhone Pil Sorunu

Son günlerde Apple’ın eski telefonları, tabletleri mahsus yavaşlattığı bilgisi ayyuka çıktı. Apple bu yavaşlığa bahane olarak eski cihazların pil durumunun giderek kötüye gitmesini gösterdi. Eğer siz de pil durumunuzu merak ediyorsanız iMazing’i kurmanız yeterli. Üstelik ücretsiz demo sürümünde bile bu özellik mevcut.

Pil durumu ekranında pilin sağlıklı olup olmadığı, ne kadar akım çekerek sarj olduğu, kaç kere sarj olduğu, pilin sıcaklığı gibi detaylı bilgiler mevcut. Eğer bu raporda pil sağlık durumu %80’dan aşağıda görünüyorsa o zaman pili değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Sarj durumuyla alakalı detaylı bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Eski iPhone’an iPhoneX’e transfer

İlla iPhone X olması şart değil. Yeni bir iPhone aldıysanız ve eski iPhone’unuzdaki herşeyi yeni telefonunuza transfer etmek istiyorsanız iMazing çok işinize yarayacaktır. Her iki cihazı da USB kablo ile bilgisayarınıza bağlayıp iMazing’deki Device to Device Transfer asistanını başlatmanız yeterli. Yazılımı eski cihazınızı yedekleyip yenisine güvenli bir şekilde aktaracaktır.

iTunes ve iCloud’un aksine iMazing, veri aktarımınız üzerinde tam kontrol imkanı sağlıyor. Yeni iPhone’unuzda veya iPad’inizde hangi uygulamaların ve hangi verilerin kalmasını istiyorsanız bunları seçebiliyorsunuz.

  • Fotoğraf uygulamasının tüm resim ve videoları
  • iPhone Mesajları, Çağrı geçmişi ve Sesli Mesajlar
  • Oyun geçmişleri, dokümanlar veya sohbet görüşmeleri gibi uygulama verileri
  • Telefon rehberi, Takvimler, Notlar, Sesli notlar ve Safari yer imleri
  • Apple Watch, Sağlık ve Homekit verileri

Fiyat

iMazing uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Ücretsiz versiyonda pek çok işlemi adetle sınırlı olmak şartıyla yapabiliyorsunuz. Bunun dışında yukarıda da belirtiğimiz üzere pil durumunu kontrol edebiliyorsunuz.

Satın almak istediğinizde tek bilgisayar için 39.99 $, iki bilgisayar için 49.99 $, aile kullanımı (5 bilgisayar) için 69.99 $ fiyat seçenekleri mevcut. Ayrıca edu uzantılı bir email adresiniz varsa yani öğrenciyseniz bu fiyatlar üzerinden %30 indirim alabiliyorsunuz.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...