Manşet

Hawaii’deki yanlış füze alarmının sebebi kötü arayüz tasarımı

Geçen hafta sonu Hawaii’dekileri paniğe sevk eden balistik füze alarmının yanlış olduğu bir süre sonra ortaya çıktı. Meğer bütün mesele kötü tasarlanmış bir arayüzden ve biraz da dikkatsizlikten kaynaklanmış.

Washington Post, alarmın Hawaii Acil Durum Yönetim Ajansı’ndaki bir çalışan tarafından çıkarıldığını bildirdi. Bu kişi, eyalet acil durum uyarı sisteminin rutin bir testi yapılırken açılır menüden yanlış seçeneği seçmiş (bkz. haberin görseli).


Hükümetin durumu anlaması ve paniğe neden olan uyarının yanlışlıkla gönderildiğini anlatan bir sonraki uyarıyı yayınlaması 38 dakika sürdü.

Burada arayüz tasarımının ne kadar hayati önem taşıdığı bir kere daha ortaya çıkıyor. Bir tasarım ilkesi olarak test amaçlı butonlarla gerçek operasyonu yapacak butonlar, yahut seçenekler bu yaşanan örnekteki gibi bitişik olmamalıdır. Benzer bir mantıkla, kaydet tuşu ve silme tuşu da yan yana konmamalıdır.

Hawaii örneğinde uyarı sistemi yazılımındaki açılır menü fikri felaket bir  tasarım tercihi gibi görünüyor. Sistemin güvenli bir şekilde test edilmesini kolaylaştırmak yerine %50 hata yapma şansı olan bir arayüz kullanılmış.

Bir dahaki sefer bir uygulama, site veya füze uyarı sistemi oluştururken kendinize şu soruyu sorun: Kullanıcıların ürün tasarımı nedeniyle hatalar yapması çok kolay mı? Eğer cevap evetse çizim tahtasına dönme zamanı gelmiştir.

Kaynak: TNW

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

En İyi Influencer Ajansı Hizmetleri

Dijital pazarlamanın en can alıcı unsurlarından biri olan influencer kampanyaları, markaların hedef kitleleriyle derin ve…

1 ay ago

Motosikletlerde İntercom Kullanımı Neden Önemli?

Motosiklet kullanmak her zaman büyük bir keyif. İşi sebebiyle saatlerce motosiklet üzerinde olan kuryeler biraz…

2 ay ago

Yeni savunma dergisi Times of Defence doğuyor

Yerli ve milli savunma enstrümanları Times of Defence ile dünyaya tanıtılacak. Savunma sanayi dergisi Times…

2 ay ago

Bilim İletişimi Gönüllülük Programı başvuruları başladı

Bilim Türkiye Eğitim Programlarının uygulandığı 7 farklı şehirde bulunan 12 merkezde "Bilim İletişimi Gönüllülük Programı"…

3 ay ago

Teknofest yarışmaları için başvurular başladı

Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST yarışmaları için başvurular başladı.…

3 ay ago

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı ve beraberindekiler SpaceX Falcon 9 ile uzaya çıktı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak 700 kişi arasından seçilen Alper Gezeravcı bir iki ertelemenin ardından…

3 ay ago