Türkiye’de belki de dünyada ilk kez görme engellilere özel bir mobil işletim sistemi olduğunu biliyor musunuz? Sizi Hiddenunit firmasının geliştirdiği moBraille ile tanıştıralım.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsündeki kuluçka merkezinde yer alan Hiddenunit isimli girişim aynı ünversitenin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Hakan Kalmaç tarafından kurulmuş.
Dün resmi açılışı yapılan YTÜ kuluçka merkezinde moBraille ekibiyle kısa bir söyleşi yapma fırsatı bulduk. Açık kaynak kodlu olan Android çekirdeği baz alınarak üzerine inşa edilen ve görme engelliler için özel olarak geliştirilen bu işletim sistemi Android çalıştıran telefon ve tabletlerde kullanılabiliyor.
Lenovo tablet ve General Mobile telefon üzerinde çalışır halde incelediğimiz işletim sisteminde telefon, SMS, takvim, kontaklar gibi telefonla birlikte gelen “sistem uygulamaları” görme engelliler için özel olarak geliştirilmiş. Ancak moBraille’in yetenekleri bununla sınırlı değil. Sıradan Android telefonlarda özel bir uygulama üzerinden sağlanan erişilebilirlik seçeneği Twitter gibi harici uygulamalarda sorun yaşarken moBraille ile sıradan diğer Android uygulamalar gayet sağlıklı bir şekilde kullanılabiliyor.
Dünyadaki 285 milyon görme engelliye ulaşmayı hedefleyen girişim mevcut telefonların -daha doğrusu işletim sistemlerinin- kullanıcıya yeterince güven vermediğinden tercih edilmediğini, geliştirdikleri işletim sistemi sayesinde bu talebin de artacağını öngörüyor.
iPhone’un erişilebilirlik deneyimine benzer bir kullanım kolaylığı sunan moBraille işletim sistemi sesli komutlarla da kullanılabiliyor. Ekibinin geliştirdiği özel klavye yazılımı ile görme engelliler daha kolay veri girişi yapabiliyor.
Kısa vadede sadece belirli Android çalıştırabilen cihazlar için hazırlanan işletim sistemi ilerleyen zamanlarda bütün Android telefonlara yüklenebilecek.
Girişimci Hakan Kalmaç, moBraille’in sadece bir klavye olarak başladığı macerasında 2014 yılında Tübitak’ın düzenlediği bir yarışmada 1. olmuştu.
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…