Geçiş Kontrol Sistemleri

Kişilerin bir binaya veya bir alana girişlerinin sınırlandırılarak kontrol altında tutulması amacıyla kullanılan düzeneklere geçiş kontrol sistemleri adı verilir. Otoparklara, asansörlere, plazalara, binalara ve sitelere güvenlik amacıyla geçiş kontrol sistemleri kurulabilir. Her geçen gün güvenliğin önem kazanması geçiş kontrol sistemlerine olan talebin de aynı doğrultuda artmasına yol açar. Yalnızca özel kuruluşlara ait tesis ve binalarda değil kamu hizmetindeki binalarda da geçiş kontrol sistemleri ile güvenlik tesis edilir. En çok girişlere kurulan turnike sistemleri  ile uygulanan kontrol sistemleri sayesinde çalışma alanları ve ikamet edilen yerler güvenle koruma altına alınabilir, bireylerin, müşterilerin ve de çalışanların verileri dijital ortamda muhafaza edilebilir. Şifre girmek suretiyle giriş yapılması, yüz tanıma sistemi ile biyometrik okuyucular olmak üzere çeşitli düzenlerde algoritmalar üretilerek kontrol sistemleri kurulabilir. 

Geçiş Kontrol Sistemi Nedir?

Güvenlik günümüzde karşılanması gereken en temel ihtiyaçların başında gelmektedir. Hem bireylerin hem de personelin güvenliğine ilişkin kaygılar geçiş kontrol sistemlerinin kurulmasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Çalışılan iş yerinin veya barınılan yaşam alanlarının dış çevredeki olumsuz etkilerden korunabilmesi için birbirinden farklı teknolojik kontrol sistemleri mevcuttur. Geçiş kontrol sistemleri hem bireysel konutlarda, sitelerde, iş merkezlerinde hem de kamu binalarında yaygın olarak kullanılır. Personel tanıma sistemleri, yüz tanıma, kartlı veya şifreli giriş sistemleri sayesinde çevreden gelen saldırılara karşı koruma kalkanı meydana getirilir. Geçiş kontrol sistemleri şu şekilde sıralanabilir:


  • Yol blok sistemleri
  • Turnikeler
  • Bariyerler
  • Akıllı kart sistemleri
  • Turnikeli geçiş sistemleri
  • Anti terör bariyer sistemleri
  • Otopark giriş çıkış sistemleri
  • Trafik teçhizatı

Geçiş Kontrol Sistemlerinin Kullanıcıya Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

Artan nüfus yoğunluğu ve değişen toplumsal yapının bir sonucu olarak günlük yaşamın hemen hemen her alanında çeşitli güvenlik sistemleri ile karşılaşmak mümkündür. Pek çok yönden sağladığı kolaylıklar sayesinde geçiş kontrol sistemlerine yönelik talep giderek artmaktadır. Geçiş kontrol sistemlerinin kullanıcıya sunduğu kolaylıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yol Blok ve Bariyer Sistemleri: Plazaların, fabrikaların, resmi kurumların, işletmelerin, sitelerin ve binaların girişlerine bariyerli düzenekler kurulur. Bu düzenek girişteki boşluk içerisine 1 metrelik bir yüksekliğe sahip olan mekanizma sayesinde tesis edilir. Bariyer sistemi faaliyetteyken 70 cm yüksekliğindeki çelikten yapılmış olan blok giriş çıkışı engelleyecek şekilde durur. Böylece sistemi kontrol eden kişinin izni olmadan blok indirilemez ve giriş, çıkış da yapılamaz. Söz konusu çelik blok oldukça güçlüdür. Bu nedenle en hafif araçtan en ağır tonajlı kamyona kadar değişiklik gösteren araçların hiçbirinin geçiş sağlayamadığı kanıtlanmıştır. Yol blok ve bariyer sistemleri en yaygın kullanılan geçiş kontrol sistemleri arasında yer alır. 
  • Turnike Geçiş Sistemleri:Akıllı cihaz veya kart kullanılarak geçiş yapmaya izin veren sistemlerdir. Binaya giriş yapmak isteyen kişilerin söz konusu akıllı geçiş cihazına ya da okutulacak karta sahip olması gerekir. Böylece sadece yetkilendirilmiş kişilerin binaya girmesine izin verilmiş olur.
  • Akıllı Kart ve Tarama Sistemleri: Göz retinası tanıma ile parmak izi okuma bu sistemin unsurları arasında yer alır. Akıllı kart ve tanımlama sistemleri oldukça gelişmiş bir teknolojinin ürünüdür. Söz konusu geçiş kontrol sistemi sayesinde kullanıcıların geçmişe dönük hareketleri de sistemde kolayca takip edilebilir. Kişilerin yalnızca binaya giriş çıkışı değil binanın içerisindeki bazı bölgelere de girmesi kısıtlandırılabilir. 

Geçiş Kontrol Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?

Önceden insanlar ile sağlanan güvenlik gelişen teknolojik olanaklar sayesinde yazılımlar ile sağlanmaktadır. İnsansız koruma sistemlerinde kullanılan son teknoloji ürünü yazılımlar sayesinde insanların can ve mal güvenliği daha az düzeyde risk alınarak korunabilir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan güvenlik sistemlerinin başında geçiş kontrol sistemleri gelir. Bu sistem sayesinde iş yerine, fabrikaya, şantiyeye veya konuta yapılan giriş çıkışlar denetim altında tutulur. Böylece mülkiyetler saldırıya, hırsızlığa ve sabotaja karşı koruma altına alınmış olur ve can kaybı mümkün olan en alt düzeye indirilir. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan geçiş kontrol sistemleri sayesinde daha güvenli yaşam alanları inşa edilebilir. Geçiş kontrol sistemlerinin en yaygın kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kütüphaneler, okullar ve toplantı salonları
  • Stadyumlar, spor kompleksleri
  • Lunaparklar, eğlence merkezleri
  • Karakollar, askeri lojmanlar, askeri tesisler, emniyet binaları
  • Tiyatro ve sinema salonları
  • Siteye ve binaya giriş çıkış alanları
  • Fabrika, şantiye, plaza giriş çıkışları

Geçiş Kontrol Sistemleri Nasıl Kurulur?

Yetkili ve tecrübeli bir servis sağlayıcıdan temin edeceğiniz geçiş kontrol sistemini rahatça kullanabilirsiniz. Böylece hiçbir sorun çıkarmayacak şekilde düzgün çalışan bir sisteme sahip olunabilir. İleride sahip olunan geçiş kontrol sisteminin gerekli teknik bakım ve kontrolleri de sorunsuz bir şekilde yaptırılabilir. 

Güvenilir bir firmayla çalışarak kesintisiz ve sorunsuz hizmet almak istiyorsanız 2004 yılından beri otomasyon, elektronik güvenlik sistemleri ve kontrol sistemlerinde faaliyet gösteren Gazi Information Teknoloji’nin uzman ekibinden yardım alabilirsiniz. 

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...