Dünya genelinde 600 milyondan fazla cihazda reklam engelleyici kullanılıyor

Televizyonlardaki bitmek bilmeyen reklamlardan sonra dijital dünyada karşımıza çıkan reklamlar insanı canından bezdirmeye yetiyor. Neyse ki bunun önlemi alınabiliyor. Dünya çapında 600 milyondan fazla cihazda reklam engelleyici yazılımlar kullanılıyor.

Bu kedi fare oyununda kedi kaybediyor gibi görünüyor.


The Next Week‘de yer alan haberde geçen yıl tüm internet kullanıcılarının yaklaşık % 11’i, en sevdikleri web sitelerinde dijital reklamları engellemek için bu yazılımlardan faydalandığı belirtiliyor. Akıllı telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarlar dahil yaklaşık 600 milyon cihazdan bahsediyoruz. Bu rakam geçen seneye nazaran %30 artış göstermiş durumda.

Bu yazılımlar nedeniyle reklam verenler ve yayıncılar yılda 10 milyon dolardan fazla bir gelir kaybı yaşıyor.

New York Times’a göre

Eleştirmenlere göre reklam engelleyici yazılımları kullananlar web siteleri ve sayısal yayıncılar ile aralarında yazılı olmayan bir anlaşmayı ihlal ediyorlar. Bu sitelerin pek çoğu gelirlerini bu reklamlardan elde ediyor.

 

Aslında New York Times bu konuda çok da haksız sayılmaz. Kullanıcıların alışkın oldukları ücretsiz içeriğin devam edebilmesi için o sitenin gelir kaynağı olan reklamlara tahammül etmesi, hatta reklamlarda yer alan ticaretin gerçeğe dönüşmesini sağlayıp destek olması beklenir.

Ancak bir de işin başka bir kısmı var. Zaten bütün çıkmaz buradan başladı diyebiliriz.

Yıllardır web yayıncıları flash tabanlı can sıkıcı reklamlarla okuyucuları bezdirdi. Tam ekran açılan pencereler. Otomatik oynatılan videolar. Kullanıcının ilgi alanına girmeyen reklamlar.. Bütün bunlar kullanıcıları canından bezdirdiği için reklam engelleyici yazılımlar rağbet gördü.

Bir de işin çerez/cookie boyutu var tabi. Kullanıcıların ziyaret ettikleri siteler, okudukları yazılar ince ince elenip reklam verenlerle paylaşılıyor ve siz üç ay önce incelediğiniz bir ürün nedeniyle ısrarla aynı reklamları görmeye devam edebiliyorsunuz. Bu tarz hassas bilgilerin siz farkında olmadan üçüncü parti firmalara paylaşılıyor olması da haliyle tüketici için büyük bir problem olabiliyor.

Dolayısıyla kedinin fareye karşı vaktiyle yaptığı büyük hatalar şimdi milyon dolarlık zararlarla cebinden çıkıyor.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...