DigitalOcean Load Balancer ile hizmetlerini geliştiriyor

Digital Ocean 2011’de kurulduğundan bu yana “do-simple” (basitçe yap) anlayışıyla, sade bir arayüz üzerinden kullanıcılarına bulut hizmeti veriyor.

2013’de bulut firmaları arasında ilk kez SSD disk seçeneği sunmakla öne çıkan şirket Amsterdam’da da veri merkezi açarak kitlesini genişletti. Bulut devi Amazon’un sunduğu imkanların pek çoğunu çok daha sade ve anlaşılabilir bir biçimde sunan ve bu yönüyle beğenilen Digital Ocean nihayet büyük oyuncular için çok önemli olan bir hizmet olan “load balancer” (yük dağıtıcı) ürününü faaliyete geçirdi.


Bu sistem yüksek ziyaretçi ve dolayısıyla yüksek yoğunlukta işlemci, trafik, bellek gerektiren durumlarda birden fazla birbirinin aynı özelliklere sahip sunucular kurup gelen talebi bu sunuculara eşit paylaşmaya imkan tanıyor. Esnek bir yapı olması nedeniyle ihtiyacınızın artması veya azalması durumunda load balancer’ın arkasına koyacağınız sunucuların adedini artırıp azaltabiliyorsunuz. Böylece web hizmetiniz hiç aksamadan siz kapasitenizi değiştirebiliyorsunuz.

Esnek yapısı nedeniyle kalıcı yüksek maliyetlerin de önüne geçmenizi sağlayan bu sistem sayesinde artık çok büyük oyuncular için de Digital Ocean bir seçenek olarak kendini gösterebilecek.

Digital Ocean’daki load balancer mekanizması aylık 20 dolarlık bir maliyetle diğer hizmetlerinde olduğu gibi kolaylıkla oluşturulabiliyor. Floating ip özelliği sayesinde aynı sunuculara bakan birden fazla yük dağıtıcı oluşturmak da mümkün. Böylece bu dağıtıcılardan herhangi birinde problem olduğunda sunduğunuz servisler hiç aksamadan diğeri üzerinden yükü dağıtmaya devam edilebiliyor.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...