Popüler yazılımlar arasındaki farklar giderek kapanıyor. Uygulamalar birbirlerinin çok beğenilen özelliklerini kopyalayarak insafsız bir rekabetle rakiplerini ezmeye çalışıyor. Snapchat bu yaklaşımın son kurbanlarından biri. Instagram’dan ve Apple’ın iMessage uygulamasından sonra WhatsApp da Snapchat’i taklit etmeye başladı.
Önceleri fotoğraf için Instagram, video için Vine, anlık paylaşımlar için Snapchat, mesajlaşmak için Whatsapp gibi uygulamalar tercih edilirken Instagram video özelliği getirerek Vine’ın önünü kesti. Sonra Stories ile Snapchat’i baltaladı. Snapchat’in sticker, yazı ve serbest çizgilerle kullandırdığı dinamik paylaşım ekranı o kadar beğenildi ki Instagram’dan sonra Apple iMessages uygulamasında (iOS 10 versiyonunda) benzer özellikleri kullanmaya başladı.
Kopyalama furyasından WhatsApp de nasibini almak için kolları sıvadı. Uygulamanın Android’de yayınlanan son beta sürümünde fotoğraflar üzerine yazı yazma, sticker yapıştırma gibi özelliklerin geldiği görülüyor.
Snapchat ve WhatsApp benzerliği
Her iki yazılımın kullandığı pek emoji bile tıpatıp aynı. WhatsApp normalde Android’de de iOS stili emojileri kullanmaya zorlardı. Şimdi onun yerine Twitter ve Snapchat tarafından kullanılan açık kaynak Twemoji’leri kullanmaya başladı.
Yazılımların birbirlerinden kopya çekmesi ilk defa olan bir şey değil. İnsanlara paylaşım yaparken daha kişisel imkanlar sunması bakımından iyi bile olmuş denebilir. Garip olan bu özellikleri uygularken kendine özgün bir yöntem değil, Snapchat’in birebir aynısını sunmaya çalışması oldu.
WhatsApp’dan başka bir haber daha.. Apple gece selfie fotoğraf çekimleri sırasında uyguladığı “Retina Flash” (ekranın tamamen aydınlatılıp flash etkisi yapması) sistemine benzer bir şekilde “pseudo-flash” adını verdiği benzer tekniği kullanıyor.
Uygulamanın son Android versiyonunda yer alan özelliklere şimdiden erişmek için beta programının bir parçası olmak gerekiyor. Ancak yayınlanması da çok uzun sürmeyecektir.
Kaynak: The Next Web
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…