Gönüllü yazılımcı ve öğretmenden oluşan iki kişilik bir ekip tarafından okul kütüphaneleri için tamamen ücretsiz, internet tabanlı, sosyal bir otomasyon yazılımı hazırlandı.
“Kitapi” ismindeki Türkiye’deki bütün okul kütüphanelerine yönelik kaliteli bir hizmet sağlama amacıyla başlatılan bu yazılım ilk günden itibaren herkesin kullanımına açık için bir sene içerisinde dünya çapında 30’un üzerinde şubesi bulunan Yunus Emre Enstitüsü de dahil, bazı üniversite kütüphanelerinde de kullanılıyor.
Herhangi bir kurulum gerektirmeyen Kitapi’ye ev kullanıcıları da ücretsiz bir şekilde kaydolup saniyeler içerisinde kendi kütüphanelerini oluşturabiliyorlar.
Sürekli geliştirilen yazılımda kullanıcılardan gelen geri bildirimler dikkate alınarak bilhassa okullara yönelik iyileştirilmeler yapılıyor. Üye ve eserler excel dosyası yardımıyla sisteme kaydedilebiliyor. Herhangi bir zamanda kısıtlama olmaksızın kütüphane yöneticileri kendi verilerini dışarıya aktarabiliyorlar.
Kitapi yazılımıyla her kitap için üzerinde bazı detaylı bilgilerin de bulunduğu QR etiketleri bastırılabiliyor. Benzer şekilde üye kimlik kartlarında da yer alan özel QR kodları sayesinde yazılım üzerinden ödünç kitap verme, kitap teslim etme gibi işlemler çok kısa sürede yapılabiliyor.
Kitapi ekibi kendi projelerine mahsus iOS ve Android telefonlar için geliştirdikleri ücretsiz mobil uygulamalar sayesinde akıllı telefonların QR okuyucu olarak kullanılabilmesini sağlıyorlar. Böylece kütüphane işlemleri çok daha hızlı yapılabiliyor.
Kitapi projesi aslında kullanıcılarına bir kütüphane otomasyonundan fazlasını sunuyor. Mesela her kütüphane için kendi tercih edebilecekleri bir subdomain altında ücretsiz blog hizmeti mevcut. Kitapi paneli üzerinden bu blog sayfasına yazı girilebiliyor. Blog hizmetinin amacı daha çok yeni kurulan okul kütüphanelerinin zahmetsiz bir şekilde hem öğrencilere hem velilere hem de bütün kitap severlere ulaşmasını ve gerektiğinde yardım kampanyası ya da etkinlik gibi duyuruları yapabilmesi olarak belirtiliyor. Tercih edildiği takdirde öğrencilerin Kitapi’ye giriş yaparak gönderdikleri yazılar da kütüphane sorumluları tarafından incelenip blogda yayınlanabiliyor.
939 kütüphanede 16 binden fazla üyenin kayıtlı olduğu Kitapi Türkiye’deki bütün okullara ulaşmaya ve kütüphane faaliyetlerini teknolojile ile buluşturmaya çalışıyor.
Kitapi’nin kendi blogundan gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…
View Comments
Kitapi'ye arka kapağında ücretsiz reklam veren başta sevgili Hakan Sarı Bey olmak üzere Ihlamur Dergisi'ne emeği geçen bütün arkadaşlarına teşekkür ederiz. http://kitapi.net/blog/17-06-2016/Ihlamur-kultur-sanat-ve-edebiyat-dergisi-43-sayisi-yuvalarina-gitmeye-hazir/553