Sosyal Medya

Mark Zuckerberg 6 önemli değişiklikle Facebook’u daha güvenli hale getirmeyi planlıyor

Mark Zuckerberg Taksim meydanı gibi bir hale gelen Facebook’u en azından oturma odası kıvamında güvenli bir hale getirmek için 6 önemli değişiklik planlıyor.

Yayınladığı 3200 kelimelik uzun yazıda detaylarını bulabileceğiniz planın önemli başlıklarını ve özetini aşağıda bulabilirsiniz. Fakat tek cümleyle açıklamak gerekirse Facebook’u daha çok WhatsApp gibi yapmak olarak özetlenebilir.


Mesajlaşma ilk sırada

Zuckerberg, bir kaç yıl içerisinde Facebook’taki iletişimin ana yolu olarak görmeyi beklediği Messenger ve WhatsApp uygulamaları ön planda tutuyor. Facebook’ta paylaşım denince ailenin ve arkadaşların görebileceği şekilde halka açık paylaşımlar yapmak akla geliyor. Bu anlayışın yerini kişilere, gruplara veya işletmelere daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli bir şekilde özel olarak etkileşim kurmak alacak.

Herşeyi şifrele

Zuckerberg diyor ki: “İnsanlar özel iletişimlerinin güvenli olmasını ve paylaşımların yalnızca gönderdikleri kişiler tarafından görülmesini bekliyorlar, bilgisayar korsanları, suçlular, hükümetler veya hizmet aldıkları şirketler değil.”

Bunu sağlamak için, Facebook sunduğu bütün hizmetleri uçtan uca şifrelemesi gerekiyor. Böylece bir kez daha, WhatsApp’ın öne çıktığını görüyoruz. Hükümetlerin “veriler için çoğunlukla yasa dışı taleplerde bulunduğunu” ifade eden Zuckerberg bazen de şifrelemenin muhaliflerin hayatını kurtardığını belirtiyor.

Uçtan uca şifreleme doğal olarak kötü niyetlilerin de işini kolaylaştırıyor. Bu nedenle şirket şifreleme altında dahi olsa kötü kişilerin yakalanmasına yardımcı olabilecek çareler arıyor. Gelecekte herşeyi şifrelemek plan dahilinde olsa da bu soruna çözüm bulunana kadar yapılmayacak.

Paylaşımları bir süre sonra kaybolacak şekilde ayarlayın

Zuckerberg yakın zamanda, bir süre sonra kaybolacak şekilde ayarlanabilecek paylaşımları Facebook’a getirmeyi planlıyor. Böylece en azından gelecekte sizi sıkıntıya sokabilecek paylaşımlardan kolayca kurtulmak mümkün olacak. İş başvurusu sırasında sizi utandırabilecek üniversite yılları hatıraları gibi başınızı ağrıtabilecek paylaşımların görünmesini engelleyebileceksiniz.

Bu yaklaşım 2011’de “tüm geçmişinizi görmenin bir yolu” olarak duyurulan Zaman Çizelgesi kavramına zıt olsa da Facebook bunu yapmayı planlıyor. Ancak paylaşımları temelli silmek yerine belki otomatik olarak gizlenmesini sağlamak olarak düzenlenebilir.

Uygulamaların birbirleriyle çalışmasını sağlayın

Herkesin farklı bir mesajlaşma uygulaması kullanması can sıkıcı olabiliyor. Kimi sadece WhatsApp, kimi Messenger kullanıyor. Bazıları yalnızca SMS’i tercih ederken, bazıları ise Instagram Direct’i kullanıyor. Zuckerberg bunların hepsinin birlikte çalışmasını istiyor. Tabi Facebook dünyası dışında olan Twitter DM, Telegram gibi başka mesajlaşma uygulamalarını tercih edenler de var.

Uygulamlar arasında kurulacak olan birlikte çalışabilirlik sayesinde örneğin, Facebook’da bir şey satarken telefon numaranızı vermeden WhatsApp’ta yanıt vermeniz mümkün olabilecek. Hem Instagram hem de Facebook’ta aynı hikaye yayınlanabilecek ve gelecek yanıtlar her iki platformdan da görülebilecek.

İnsan hakları konusunda mimli olan ülkelere boyun eğme

Facebook, “gizlilik ya da ifade özgürlüğü gibi insan haklarını ihlal ettiği konusunda bir sicile sahip olan ülkelerde” veri merkezleri kurmuyor. Böyece söz konusu ülkelerde zorla verilere erişilmesi veya buna izin verilmemesi nedeniyle Facebook çalışanlarının cezalandırılması gibi problemlerden kaçınılıyor.

Zuckerberg, bu yaklaşımın bazı ülkelerde uygulamalarının engellenmesine yol açacağını kabul ediyor; Facebook’un Çin pazarına girme çabaları akla geliyor. Ancak görünen o ki, şirket her yere yetişemeyeceğini kabul ediyor.

Sosyal medyanın geleceği hakkındaki fikirlerinizi açık açık konuşun

Zuckerberg, bu kararların çoğunun hala erken aşamada olduğunu ve şirketin gizlilik ve açıklık arasındaki doğru dengeyi sağlamak için uzmanlara, düzenleyicilere ve kanun uygulayıcılara danışması gerektiğini kabul ediyor.

Zuckerberg, Facebook’un, güvenli bir sosyal medya inşa edebileceğine dair beklentilerin düşük olduğunu, çünkü aksi yönde bir üne sahip olduklarını kabul ediyor. Facebook’tan sosyal medya imparatorluğunun üç ayağından sadece bir kısmını teşkil ettiğine değinen CEO bilhassa WhatsApp’ın gizlilik konusundaki gücüne sürekli olarak değiniyor.

Cambridge Analytica skandalının ardından yankılanan büyük güvenlik ihlalleri sonrasında Facebook’un değişme arzusunu küçümsemek zor. Edison Research tarafından yayınlanan bir raporda, şirketin ABD’de 2017’de olduğundan 15 milyon daha az kullanıcısı olduğu öne sürülüyor. Bunun önemli bir kısmının Facebook’a olan güvensizliğinin artması (veya en azından yeteri kadar güvenemeyen kullanıcıların çoğalması) yüzünden olabileceği iddia ediliyor.

Veya belki şirket sadece Facebook’u daha iyi bir hale getirmek istiyor. Facebook gibi internetin geleceği üzerinde bu kadar etkili söz sahibi olacak çok az şirket bulunuyor. O nedenle Facebook’un iyi bir şekilde değişeceğini umuyoruz.

Kaynak: TNW

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

Power BI Eğitim

Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…

2 ay ago

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

3 ay ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

3 ay ago

Togg T10X’lere ADAS özellikleri geliyor

Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…

3 ay ago

Peşinatsız Araba

Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…

3 ay ago

JBL, Xiaomi ve Bluetooth Kulaklık İncelemesi: Hangi Model Size Uygun?

Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…

3 ay ago