Genç girişimcilerden yerli Medium: talklag

1990’ların sonunda forumlardan kişisel bloglara hızlı bir geçiş yapıldı. Blogger‘ın ücretsiz hizmet vermesi ve 1999’da Google tarafından satın alınmasının ardından yaygınlaşan blog kültürü 2001’de WordPress‘in de katılımıyla internetin büyük bir kısmını kapsadı. Blogların ülkemizde yaygınlaşması 2005’i buldu.

Kişisel blogların yaygınlaşmasıyla programcılık, elektronik, otomobil, kadın, kitap, sinema, giyim, el işi gibi pek çok başlık altında hem profesyonel hem de hobi amaçlı binlerce blog ortaya çıktı.


Bu kadar blog arasında bilhassa kişisel yazıların yeterince rağbet görememesi, hedeflenen kitleye ulaşamaması gibi durumlar da ortaya çıkabiliyor. Twitter’ın kurucuları tarafından 2012’de geliştirilen Medium işte bu konuya iyi bir çözüm getirdi. Medium’da kişisel blogunuzda kaybolup gitmesini istemediğiniz yazıları paylaşıp topluluğun gücünden yararlanabiliyorsunuz.

Birlikten kuvvet doğar

Meşhur atasözünün de ifade ettiği gibi bir arada olunca ortaya çıkan güçten yararlanmak çok akıllıca bir çözüm. İşte Medium’un getirdiği bu fırsatı gören 17-18 yaşlarındaki üç genç girişimci ilk başlarda başka amaçlar için kurdukları talklag.com sitesininin formatını değiştirip yerli Medium olarak 30 Haziran’da yeniden yayına aldılar.

Yaptıkları çalışmalarla 1-2 hafta içerisinde iyi bir ziyaretçi kitlesi elde eden talklag günde 4000 civarı tekil ziyaretçiyi sayfalarına çekmeyi başardı. Sitedeki yazar sayısı şimdilik 50 civarında. İsteyen herkes üye olup yazılarını paylaşabiliyor. Talklag’ın yakın zamanda iOS ve Android platformları için mobil uygulamaları da geliştirilecek.

Talklag sadece yazı paylaşılan bir platform değil.  Anket, galeri oluşturabilir, harita veya herhangi bir embed kodu paylaşabilirsiniz. İçeriğinizi uygun bir kategori altına yerleştirip daha kolay bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Ekip’de kimler var?

Ekibin çok genç girişimcilerden oluştuğunu söylemiştik. Kurucu Muhammet Arda Yıldız (17) henüz 12. sınıfa giden bir lise öğrencisi. Aynı zamanda projenin front-end (ön yüz) işlerini görüyor. Back-end (sunucu) işleri sorumlusu Muhammed Zaim (17) de 12. sınıf öğrencisi.  Aralarında henüz üniversiteye giden tek kişi finans işlerinden sorumlu Mehmet Murat Dizman (21).

Gençlerin bu yaşta girişimlerini kovalamasını başlı başına bir başarı olarak değerlendirmek gerekir. Pek çok genç üniversiteye girdiğinde değil, üniversiteden mezun olduğunda bile ne yapacağına karar vermemiş, bütün eğitim süresi boyunca derslerden başka bir şey düşünmemiş -yahut ders dahi düşünmemiş- olabiliyor. Bu anlayışı terkedip küçük yaştan itibaren hedefler belirlemek ve o hedefe götürecek imkanlardan yararlanmak gerekiyor. Bunun için “eğitim sistemi şöyle kötü, böyle yanlış” demek yerine mevcut durumun şartlarını zorlamak ve daha çok çalışarak diğer eksiklerin açığını kapatmak, yani zor olanı seçmek gerek.

 

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

View Comments

Recent Posts

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

3 hafta ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

3 hafta ago

Togg T10X’lere ADAS özellikleri geliyor

Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…

3 hafta ago

Peşinatsız Araba

Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…

4 hafta ago

JBL, Xiaomi ve Bluetooth Kulaklık İncelemesi: Hangi Model Size Uygun?

Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…

1 ay ago

Türkiye’de Bir İlk! FAI Drone Racing World Cup Türkiye Drone Race’24 Yedikule Hisarı’nda Teknoloji, Tarih, Eğlence Bu Eşsiz yarış ve etkinlikte Buluşuyor!

İstanbul’un tarihi dokusuyla modern teknolojiyi buluşturan (ULUSLARARASI HAVA SPORLARI FEDERASYONU) FAI DRONE RACİNG WORLD CUP…

2 ay ago