Otomobil

Ford 5 yıl içinde tamamen otonom araçlar üretmeyi planlıyor

Palo Alto’daki Ford Araştırma ve İnovasyon Merkezi’nde 2021 yılında araç paylaşım servislerinin tamamen otonom olabileceğine dair bir öngörü açıklandı.

Ford CEO’su Mark Fields otonom araç üretim hatlarının firma için çok önemli olacağını belirtti. Fields izleyicilere “özellikle araç paylaşımı ve taksi hizmetleri için kullanılacak ilk nesil otonom araçları tasarlıyoruz” dedi.


Ford’un artık sadece bir otomobil şirketi değil aynı zamanda bir “mobilite (seyahat)” şirketi olduğunu ifade eden CEO kendi araçlarını sürmek isteyen kullanıcılar için sıradan otomobillerin yine devam edeceğinin de altını çizdi. Amerikalı üretici akıllı araçları yeni bir gelir olarak düşünüyor. Yani Ford F150 kamyonet ve Mustang’ın yakın zamanda ortadan kaybolmaya niyeti yok diyebiliriz..

CTO Raj Najir firmanın nasıl endişe etmekten vazgeçip otonom araç konusuna tam geçiş yaptığından bahsetti. “Sürücü asistan sistemi teknolojilerini adımlamayı bırakıp doğrudan tam otonom araç konusuna geçtik” diyen Najir ellerindeki otonom araç filosunu yıl sonuna kadar üç kat artırıp 30’a çıkaracaklarını, önümüzdeki yıl da bir üç kat daha artıracaklarını belirtti.

Firmanın tam otonom araç hedefi aslında dört yıl önce açıkladıkları beş yıllık planda bahsedilmişti. Başkan Yardımcısı Ken Washington yavaş yavaş ilerlemenin işe yaramadığını farkettiklerini söyledi.

Diğer otomobil üreticileri gibi Ford da araç paylaşımı ve otonom araç piyasasında agresif davranıyor. Firmanın Silikon Vadisi’ndeki varlığını 2017 sonuna kadar iki kat artırarak araştırmacı sayısını 130’dan 260’a çıkaracakları belirtildi. Ford ayrıca LIDAR sistemi için Velodyne firmasına 75 milyon dolar yatırım yaptı.

LIDAR (Light detection and ranging veya Laser Imaging Detection and Ranging):

Laser darbeleri yardımıyla bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji. Radar teknolojisiyle benzerlik gösterir. Radarda kullanılan radyo dalgaları yerine ışık, yani lazer darbeleri kullanılır.

Kaynak: Engadget

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Recent Posts

En İyi Influencer Ajansı Hizmetleri

Dijital pazarlamanın en can alıcı unsurlarından biri olan influencer kampanyaları, markaların hedef kitleleriyle derin ve…

1 ay ago

Motosikletlerde İntercom Kullanımı Neden Önemli?

Motosiklet kullanmak her zaman büyük bir keyif. İşi sebebiyle saatlerce motosiklet üzerinde olan kuryeler biraz…

2 ay ago

Yeni savunma dergisi Times of Defence doğuyor

Yerli ve milli savunma enstrümanları Times of Defence ile dünyaya tanıtılacak. Savunma sanayi dergisi Times…

2 ay ago

Bilim İletişimi Gönüllülük Programı başvuruları başladı

Bilim Türkiye Eğitim Programlarının uygulandığı 7 farklı şehirde bulunan 12 merkezde "Bilim İletişimi Gönüllülük Programı"…

3 ay ago

Teknofest yarışmaları için başvurular başladı

Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST yarışmaları için başvurular başladı.…

3 ay ago

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı ve beraberindekiler SpaceX Falcon 9 ile uzaya çıktı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak 700 kişi arasından seçilen Alper Gezeravcı bir iki ertelemenin ardından…

3 ay ago