Sosyal Medya

Facebook CEO’su WhatsApp, Messenger ve Instagram mesaj platformlarını birleştirmeyi hedefliyor

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, New York Times’dan Mike Isaac’ın haberine göre WhatsApp, Messenger ve Instagram’daki mesajlaşma platformlarını birbirine entegre etmek istiyor.

Entegrasyonun ne şekilde işleyeceğine dair detaylar henüz ortada yok. Üstelik hem teknik hem de hukuki manada dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcut. Bu entegrasyon 2.6 milyar kullanıcıyı etkileyecek.


Facebook, entegrasyon sayesinde kullanıcıları için daha detaylı profiller hazırlayabilir. Mesajlaşma platformları uçtan uca şifreli olarak veri alışverişinde bulunsa da, Facebook bu mesajların içlerini görmeden kimle daha sık sohbet ettiğinize bakıp Instagram’dan kişinin ilgi alanlarını analiz ederek veri toplayabilir ve daha iyi hedeflenmiş reklamlar sunabilir.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg WhatsApp, Messenger ve Instagram’ın mesajlaşma platformlarını entegre etmek istiyor

Platformları entegre etmek Facebook’un kullanıcıları kendi ekosistemine bağlı tutma çabalarını desteklerken kullanıcılar için problemli bir durum ortaya çıkıyor. Tekel haline gelen yapıya karşı alternatif yollara gitmek giderek zorlaşacaktır.

Amerikadaki bir düşünce kuruluşu olan Internet ve Toplum Merkezi üyelerinden Pranesh Prakash, Facebook’un tekelinden kurtulmak için şirketi mesajlaşma platformları için açık standartlar kullanmaya zorlamak gerektiğini düşünüyor.

Prakash, e-posta alışverişi için kullanılan SMTP ve IMAP gibi standartların farklı kuruluşlar tarafından sağlanan hizmetlerin birlikte uyum içinde çalışabildiğini, kullanıcıların bu hizmetlere erişebilmek için tercih ettikleri istemci uygulamaları seçebildiğini belirterek Facebook’un da mesajlaşma platformları için kendi kapalı standartlarını terk ederek açık standartlara geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Açık standartlar büyük ağlar için uygun mu?

Açık kaynaklı protokollerin, Facebook gibi büyük ağlara hizmet edip edemeyeceği akıllarda soru işareti bırakabilir. Ancak WhatsApp zaten açık XMPP standartlarının herkesin kullanabileceği özelleştirilmiş bir sürümü olan FunXMPP’de çalışıyor. Bunu gözardı etmemek gerek.

Kaynak: TNW

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

En İyi Influencer Ajansı Hizmetleri

Dijital pazarlamanın en can alıcı unsurlarından biri olan influencer kampanyaları, markaların hedef kitleleriyle derin ve…

1 ay ago

Motosikletlerde İntercom Kullanımı Neden Önemli?

Motosiklet kullanmak her zaman büyük bir keyif. İşi sebebiyle saatlerce motosiklet üzerinde olan kuryeler biraz…

2 ay ago

Yeni savunma dergisi Times of Defence doğuyor

Yerli ve milli savunma enstrümanları Times of Defence ile dünyaya tanıtılacak. Savunma sanayi dergisi Times…

2 ay ago

Bilim İletişimi Gönüllülük Programı başvuruları başladı

Bilim Türkiye Eğitim Programlarının uygulandığı 7 farklı şehirde bulunan 12 merkezde "Bilim İletişimi Gönüllülük Programı"…

3 ay ago

Teknofest yarışmaları için başvurular başladı

Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST yarışmaları için başvurular başladı.…

3 ay ago

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı ve beraberindekiler SpaceX Falcon 9 ile uzaya çıktı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak 700 kişi arasından seçilen Alper Gezeravcı bir iki ertelemenin ardından…

4 ay ago