Elektronik

Dünyanın ilk pilsiz cep telefonu prototipi geliştirildi

Washington Üniversitesi enerji hasadı ve pilsiz çalışma ile ilgili uzun bir geçmişe sahip. En dikkat çekici projelerinden biri de çevrede halihazırda bulunan radyo frekanslarını ve hücresel yayınları güç kaynağı ve iletişim aracı olarak kullanmak. Bu proje kapsamında ortam radyo sinyallerinden veya gün ışığından ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde ederek batarya içermeyen bir cep telefonunu prototipi hazırladılar.

ioT ve mobil teknolojilerin önündeki en büyük engel pil sınırlamaları. Bilgi işleme, depolama ve görüntüleme alanlarındaki gelişmelerin gerisinde kalan pil teknolojisi modern bilgisayarların güç gereksinimlerine maalesef  uymuyor. Daha fazla veya daha büyük pil kullanmak yerine cihazların güç ihtiyacını düşürmek kullanacağımız cihazların daha küçük ve ucuz olmasını sağlayacaktır. Böylece yaygın olarak heryerde kolayca kullanılabilecekler.


Columbia Üniversitesi’nin kendi kendine çalışabilen kamerası gibi pil kullanmayan bazı sensörler mevcut olsa da bunların çoğu enerji kaynaklarına bağımlı olup aralıklı çalışarak enerjilerini koruyor. Örneğin bir ölçüm yapmak için gerekli enerjiyi toplayıp okuması gereken veriyi okuyor ve sonra uykuya dalıyor. Washington Üniversitesi’nin üzerinde çalıştığı cep telefonu ise görüşme boyunca düzenli çalışması gerekiyor.

Araştırma ekibi, bir MSP430 geliştirme kartını temel alarak ve piyasayada bulunabilen bileşenleri kullanarak temel telefon işlevlerini yerine getirebilen bir prototip telefon yaptı. Bu telefon basitçe kullanıcının bir numarayı çevirmesini ve konuşmayı iletip almasını sağlıyor. Dışarı aramaları gerçekleştirebilmek için Skype kullanan özel bir baz istasyonu ile irtibat halinde olan cep telefonunun yaptığı iş kapasitif tuş takımı ile çevirilecek numarayı alıp baz istasyonuna ilettikten sonra pasif mikrofon bileşeninden aldığı sesi genlik modülasyonuyla istasyona aktarmak ve gelen ses dalgasını da demodüle edip kulaklıklara vermek.

Telefon, durum bilgisini iletmek ve baz istasyonu ile koordine etmek için mevcut dijital backscatterŠ vericileri kullanıyor. Bu vericiler, telsizlere kıyasla 3-4 kat daha düşük güç ihtiyacı duyar ve telefonun güç tüketimini en aza indirir.

Ekibin gelecekteki planları, telefonun çalışma aralığını iyileştirmek, konuşmaları şifrelemek ve güvenli hale getirmek. Bununla birlikte, aynı zamanda video aktarımı yapmak için de çalışıyorlar. Ayrıca düşük güçlü e-mürekkep ekranları kullanarak telefona bir de ekran ekliyorlar.

Kaynak: Hackster Blog

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

Power BI Eğitim

Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…

2 ay ago

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

3 ay ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

3 ay ago

Togg T10X’lere ADAS özellikleri geliyor

Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…

3 ay ago

Peşinatsız Araba

Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…

3 ay ago

JBL, Xiaomi ve Bluetooth Kulaklık İncelemesi: Hangi Model Size Uygun?

Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…

3 ay ago