Girişimleri tanıtmakda mahir Çay Kahve İnsan YouTube kanalı bu hafta yine çok farklı bir girişimi bizlere tanıtıyor. Veri hatalama, yayınlama ve analiz platformu Graph Commons isimli bu şirket 2011’de Burak Arıkan tarafından kurulmuş.
Yüksek miktarda veriyi analiz etme, inceleme ve yeniden kullanma imkanı sağlayan web tabanlı bu girişimin çıkış noktası her zamanki gibi bu alanda herkesin kullanabileceği, uygun bir yazılım olmaması. Pek çok kurum fazla miktarda veriyle işi olduğu halde ya bu veriyle çalışacak araç gerece sahip değil, yahut çok karmaşık araçlar kullanıyorlar. Bu eksikliği gören ve kendisi de sürekli bu tarz verilerle çalışan Arıkan veri haritalama sisteminin wikipedia’sı diyebileceğimiz Graph Commons’u ortaya çıkartmış.
Bu platform üzerinde isteyen herkes ücretsiz olarak veri haritası oluşturup başkalarıyla paylaşabiliyor. Ayrıca kurumsal müşteriler için çeşitli tarifeler de mevcut.
Wikipedia gibi çok sayıda kullanıcının ortaklaşa veri girişi yapıp insanlarla paylaşabileceği bir mekanizmayla çalışan platforma üç türlü veri girişi yapılabiliyor.
1) Elle tek tek giriş yapılan görsel yöntem.
2) Çok sayıda veri olduğu durumlarda Excel’den içeriye veri yükleme yöntemi. Bu işlem sonrasında veri haritası oluşuyor ve okumaya hemen başlanabiliyor. Kümeleşme var mı? Merkezi aktörler kimler görülebiliyor.
3) Veriyi kendi programınızdan üreterek bu platforma veri girişi yapma yöntemi. Platformun sunduğu API sayesinde kendi yazılımınızla çıktı üretip bu sisteme aktarmak mümkün.
İnsanlarla ortak çalışarak veri girişi yapabiliyor. Başlattığınız bir haritaya beraber çalışacağınız insanları davet edebiliyorsunuz.
Kullanım şekline örnek olarak bir gazetecinin bu sistem sayesinde Suriyeli göçmenlerin hangi kanalları kullanarak Avrupa’ya gittiğine dair bir harita yaptığını belirtelim.
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…