Güvenlik

Birinin Telefonunu Takip Etmek Yasal Mı?

Mobil cihazlar, günümüzde neredeyse her birimizin en büyük sırdaşı konumuna geldiler. Bizimle ilgili hiç kimsenin bilmediği detaylara cebimizdeki telefonlar hakimler ve belki de bizi hiç kimsenin tanımadığından daha iyi tanıyorlar.

Hal böyle olunca bir insanı tanımanın belki de en iyi yolu, onun cep telefonuna bir göz atmak oluyor. Bunu yapmanın en kolay yoluysa günümüzde casus yazılım olarak bilinen programları takip etmek istediğimiz kişinin telefonuna yüklemek.


Ancak bu noktada pek çok kişinin aklına casus yazılımlar ile cep telefon takibi yapmanın yasal boyutu ile ilgili soru işaretleri gelebilir. Gelin, casus yazılım ile cep telefonu takibi yapmanın yasal boyutuna birlikte göz atalım.

Casus Programlar Nasıl Çalışıyor? 

Olayın hukuki boyutuna geçmeden önce casus yazılımlar ile bir kişinin nasıl takip edilebileceğini inceleyelim.

Casus yazılımlar bir kişinin telefonuna yüklediğinizde bu yazılım yüklü olduğu kişinin telefonunda yer alan bütün verilerin takip eden kişinin elinde bulunan cihazdan görülebilmesini sağlayan programlardır.

Bu programların takip edilmek istenen kişinin telefonuna yüklenebilmesi için telefona program yüklemek isteyen kişinin bu telefona fiziki erişiminin olması gerekmektedir. Bu şekilde takipte bulunmak isteyen kişi ancak telefona casus yazılım yüklemesini yapabilecektir.

Bu yüzden bu tip programlar, çoğunlukla ebeveynlerin çocuklarını takip etmek amacıyla tercih ettikleri programlar oluyor. Zira, bir yetişkinin diğer bir yetişkinin telefonuna bu programı yükleyebilmesi için o telefona fiziki erişimde bulunabilmesi şartı var ve günümüzde bu şekilde bir başkasının telefonunun bütün şifrelerini bilmeniz çok olası değil.

Ancak ebeveynin çocuğunun telefonunu takip etmesinin dışında olabilecek bir diğer durum da bir eşin diğerini takip etmesidir. Kendisini aldattığından şüphelenen eş, diğerinin telefonunu bu casus yazılımları kullanarak takip edebilir.

Dolayısıyla bu çerçevede konunun iki farklı boyutu ortaya çıkıyor. Casus yazılımı kullanarak bir eşin diğerini takip etmesi veya yine bu yazılımı kullanarak bir ebeveynin çocuğunu takip etmesi.

Casus Yazılım Kullanarak Bir Ebeveynin Çocuğunu Takip Etmesi 

Casus yazılım kullanarak bir ebeveynin çocuğunu takip etmesinin yasal boyutuna bakıldığında karşımıza ebeveynin kanun önünde 18 yaşına kadar çocuğunun velisi olduğu bilgisi geliyor.

Bu bilgiden faydalanarak hukuki boyutta çocuğunun tüm sorumluluğu veli sıfatıyla çocuğun ebeveyninde olacaktır. Elbette bir çocuğun velilik görevi doğal olarak çocuğun biyolojik annesi ve babasındadır. Ancak bu farklı hukuki durumlarda farklı şekillerde olabilir. Örneğin, evlatlık edinilmiş bir çocuğun velisi onu evlat edinen kişilerdedir.

Yine bir çocuğun anne ve babasının her ikisi de velilik görevini yerine getiremeyecek durumda olurlarsa o zaman çocuğun hukuki sorumluluğunu vasi sıfatıyla yerine getirmektedir. Örneğin bir çocuğun anne ve babası ölmüşse onun tüm davranışlarından vasisi sorumlu olmaktadır. Bu durum Türkiye’de Türk Medeni Kanunu hükümleri tarafından da ortaya koyulmuştur.

Bununla birlikte yine bir çocuğun yetişkin hale gelene kadar tüm sorumluluğu yine hukuken onun velisi sıfatına haiz anne ve babasındadır. Dolayısıyla bir çocuğun kendini içerisine düşürdüğü kötü durumlardan da velisi sıfatıyla anne ve babası sorumlu olacaktır.

Bu yüzden çocuğunu gözetme amacıyla casus yazılımı çocuğun velisi sıfatıyla çocuğun kişisel telefonuna yükleyen kişilerin bu noktada yaptıkları bu davranış tamamıyla yasaldır.

Casus Yazılım Kullanarak Bir Eşin Diğerini Takip Etmesi 

Evlilik birliği, Türk Medeni Kanunu’na göre çiftler arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu birliğin belli başlı ödevleri olduğu gibi birbirleriyle evlenen kadın ve erkek evli olsalar dahi yine de ayrı ayrı kişisel alanlara ve kişisel haklara sahiptir.

Bunun en basit örneğiyle evli bir erkek sırf evli olduğu için karısının her davranışına hukuken karışamaz. Elbette ki evlilik yükümlülüğü gereği karısının kendisine sadık olmasını beklemesi oldukça doğaldır. Ancak bir kocanın karısından bekleyebileceği şey, evliliğin yapısı kadar olabilir.

Dolayısıyla kendisini aldattığından şüphelenen bir kadının kocasının telefonuna veya yine benzer bir şekilde bir kadının kocasının telefonuna casus yazılım yüklemesi hukuken korunan bir davranış değildir.

Dolayısıyla bu noktada bir velinin velayeti altında bulunan küçüğü onun telefonuna bu programı yükleyerek takip etmesi hukuken korunmaktadır. Ancak bu çocuk 18 yaşını geçtikten sonra veli tarafından yapılamamaktadır. 18 yaşını geçmiş birini yine anne ve babası bu programları kullanarak takip ederse bu durum da yasal olmayacaktır.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

Dopigo: E-ticaret İşlemlerinizi Kolaylaştıran Güçlü Bir Çözüm

Dopigo, farklı pazaryerlerinde satış yapan e-ticaret firmalarının tüm işlemlerini tek bir platformda yönetmelerini sağlayan güçlü…

5 gün ago

En İyi Influencer Ajansı Hizmetleri

Dijital pazarlamanın en can alıcı unsurlarından biri olan influencer kampanyaları, markaların hedef kitleleriyle derin ve…

2 ay ago

Motosikletlerde İntercom Kullanımı Neden Önemli?

Motosiklet kullanmak her zaman büyük bir keyif. İşi sebebiyle saatlerce motosiklet üzerinde olan kuryeler biraz…

3 ay ago

Yeni savunma dergisi Times of Defence doğuyor

Yerli ve milli savunma enstrümanları Times of Defence ile dünyaya tanıtılacak. Savunma sanayi dergisi Times…

3 ay ago

Bilim İletişimi Gönüllülük Programı başvuruları başladı

Bilim Türkiye Eğitim Programlarının uygulandığı 7 farklı şehirde bulunan 12 merkezde "Bilim İletişimi Gönüllülük Programı"…

3 ay ago

Teknofest yarışmaları için başvurular başladı

Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST yarışmaları için başvurular başladı.…

3 ay ago