Kabul etmek gerekiyor ki görseller, güzel bir web sitesi tasarlamanın hayati bir bileşeni olarak kabul edilir. Bu nedenle tasarımcılar ve site sahipleri “WebP nedir?” sorusunun yanıtını merak ederler.
Teknolojideki gelişmeler sonucunda yüksek çözünürlüklü mobil ekranların ortaya çıkışı ve görsel çözünürlüğün artırılması daha büyük dosya boyutlarına neden olmuş ve daha yüksek depolama gereksinimlerine ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır.
Dosya boyutundaki bu artış, ziyaretçiler açısından doğrudan artan bant genişliği tüketimi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda tarayıcıda yavaş işleme yol açabilmekte ve kullanıcı deneyimini sıkıntıya sokabilmektedir. Bu da tahmin edilebileceği üzere düşük arama motoru sıralamalarına neden olabilmektedir. Bu konu SEO çalışmaları kapsamında mutlaka ele alınmalıdır. Atalay Sidar tarafından kurulan ve uzman ekibiyle ön plana çıkan Simur Digital SEO konusunda kapsamlı hizmetler sunmaktadır. Siz de web sitenizin arama motorunda üst sıralarda listelenmesini istiyorsanız Simur Digital ile iletişime geçebilirsiniz.
Aslında görsel boyutlarında küçük iyileştirmeler yapılması dahi site performansında önemli etkilere sebep olmaktadır. Diğer bir deyişle görsellerin boyutunu küçültmenin yollarını bulmak, sitenin hızlandırılmasını ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesini sağlar.
WebP; webdeki görselleri mevcut görsel formatlarına benzer bir kalite seviyesinde ancak daha küçük bir dosya boyutunda görüntülemeye izin veren Google tarafından tasarlanmış modern bir görüntü formatı olarak tanımlanabilir.
WebP’nin Özellikleri Nelerdir?
Görselleri kaydetmek amacıyla kullanılan dosya türlerinin en bilinenleri PNG, JPEG (veya JPG) ve GIF olarak sıralanabilir. Google’ın yaklaşık on yıl kadar önce tasarlamış olduğu WebP; PNG ve JPEG’den daha üstün web odaklı bir seçenek sunma amacıyla tasarlanmıştır. WebP; kaliteyi etkilemesi söz konusu olmaksızın PNG, JPEG veya GIF dosya boyutlarını önemli ölçüde azaltabilmektedir.
JPG’LER, çok sayıda renk içeren son derece ayrıntılı görüntüler için olduklarından fotoğraflar için mükemmel olarak kabul edilirler. Ancak, dosyaları genellikle çok büyük olmasının yanı sıra sıkıştırmalarda kaliteleri olumsuz şekilde etkilenebilmektedir.
PNG’ler logo ya da arayüz görselleri gibi çok fazla veri içermeyen görüntüler için ideal olarak kabul edilirler. Sıkıştırıldıkları durumlarda kaliteyi korumalarına ve şeffaflığı desteklemelerine karşın fotoğraflar için kullanışlı olmadıkları bilinir.
Animasyonlar için işlevsel olan GIF’ler statik görüntülerin kaydedilmesi için verimli değildirler.
WebP .webp dosya uzantısını kullanmaktadır. Hem “kayıplı” (Lossy WepB) hem de “kayıpsız” (Lossless WepB) sıkıştırma seçenekleri sunmaktadır. İkincisi daha fazla veriyi korumasına karşın, birincisi elde edilen dosya boyutlarını daha da küçültmektedir. Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırmanın üstesinden gelebilen WebP; animasyonu ve kayıpsız şeffaflığı, yani alfa kanallı PNG’yi de desteklemektedir.
WebP’nin en önemli özelliğinin kalitede fark edilir bir düşüş olmadan dosya boyutunun küçültülmesi olduğunu söylemek mümkündür. WebP dosyalarının JPG eşdeğerlerinden ne kadar az yer kapladığına dair Google yüzde 25 ila 34 arasında rakamlar sunmakta ve WebP kayıpsız görsellerin boyutunun PNG’lere oranla % 26 daha küçük olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle de Google PageSpeed Insights önerilerinde, WebP görsellerinin kullanılmasına dair uyarılarda bulunmaktadır.
Kayıplı (Lossy) WebP Nedir?
Kayıplı sıkıştırma, görüntünün çıplak gözle fark edilmeyen bazı kısımlarını ya da baytlarını ortadan kaldırarak görüntü boyutunu küçültmenin bir yolu olmaktadır. En popüler kayıplı görüntü formatının JPG olduğu bilinmektedir. Kayıplı format, orijinal görüntü kalitesine geri döndürülememektedir.
Kayıplı (lossy) WebP sıkıştırmasıyla WebP, dosya boyutunu küçültmek için “tahmini kodlama” (predictive coding) kullanmakta yani değerleri tahmin etmek için bir görseldeki komşu piksellerin değerlerine bakmakta, ardından yalnızca farkı kodlamaktadır. Bu, VP8 key frame kodlamasına dayanmaktadır.
Kayıpsız (Lossless) WebP Nedir?
PNG, TIFF ve GIF; görüntünün kalitesini kaybetmeden görüntü boyutunu küçültmenin bir yolunu sunan kayıpsız görüntü formatları olma özelliğine sahiptir. Kayıpsız görüntü formatı, orijinal resim boyutunun içinde bulunduğu orijinal formata geri döndürülebilmektedir. Kayıpsız (Lossless) WebP ise Google WebP ekibi tarafından geliştirilmiş bulunmakta olup kayıplı WebP’den çok daha karmaşık yöntemler kullanmaktadır.
Kayıpsız WebP, görüntünün birkaç farklı teknik kullanılarak dönüştürülmesine dayanmaktadır. Daha sonra, dönüşüm parametreleri ve dönüştürülen görüntü verileri üzerinde entropi kodlaması gerçekleştirilmektedir. Görüntüye uygulanan dönüştürmeler, piksellerin uzamsal tahminini, renk alanı dönüşümü, yerel olarak ortaya çıkan paletleri kullanma, birden çok pikseli tek bir pikselde paketleme ve alfa değiştirmeyi içermektedir.
Alpha ile Lossy Webp Nedir?
WebP Alpha, piksel başına düşük bit içeren görüntüleri kodlamakta ve bu tür görüntülerin boyutunu küçültmek için etkili bir yol sağlamaktadır. Alfa kanalının kayıpsız sıkıştırması, kayıplı WebP kodlamasına göre yalnızca % 22 bayt eklemektedir.
Google verilerine göre, şeffaf PNG’yi; kayıplı (lossy)+ alfa WebP ile değiştirmek, ortalama olarak % 60-70 boyut tasarrufu sağlamaktadır. Bu özellikle simgeler açısından zengin mobil siteler için önemli bir durumdur.
Animasyonlu WebP
GIF yalnızca kayıpsız sıkıştırmayı desteklemektedir. WebP hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırmayı desteklemektedir. Aslında, tek bir animasyon kayıplı ve kayıpsız kareleri birleştirebilmektedir. WebP’nin kayıplı sıkıştırma teknikleri, gerçek videolarından oluşturulan hareketli görüntülere çok uygun olmasıyla ön plandadır.
Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…
Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…
Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…
Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…
Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…
Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…