Güvenlik

VPN Nedir? VPN ile IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) teknolojisi yeni bir teknoloji değil. VPN teknolojisi aslında hayatlarımıza 1990’larda girmiş bir teknoloji. Gurdeep Singh-Pall adında bir Microsoft çalışanı tarafından bilgisayarlar arası özel bir sanal ağ oluşturulduğunda ortaya çıkıyor VPN teknolojisi.

VPN teknolojisi ilk kullanılmaya başlandığında dezavantajlarını da beraberinde getirdi. 90’lı yıllarda bugün olduğu kadar gelişmemiş olan teknoloji dolayısıyla güvenlik problemleri ortaya çıktı. Bu güvenlik problemleri öncelikle kullanılan Genel Yönlendirici Kapsüllemesi adı verilen ve Cisco tarafından geliştirilen bir tünel protokolünün kullanılmasından kaynaklanıyordu. Bir diğeri ise basit kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılmasıydı. Günümüzde ise İnternet Protokolü üzerinden tünel protokolleri oluşturulmaktadır. İnternet protokolü ve çoklu kimlik doğrulama yöntemleri ile birlikte, özel sanal ağ üzerinde seyahat eden verilerin gizlilik ve güvenliği artık ileri derecededir.


VPN uygulamasını akıllı telefonunuzda ya da bilgisayarınızda aktifleştirdikten sonra VPN yazılımı sizin için özel bir sanal ağ oluşturur. Bütün verileriniz paketler halinde kullanılan tünel protokolü aracılığıyla bu sanal özel ağ üzerinde seyahat eder.

Güvenli bir VPN programı ne işe yarar?

  • Güvenli bir VPN programı IP adresinizi değiştirir. Akıllı telefonunuzda ya da bilgisayarınızda VPN programını aktifleştirdiğiniz andan itibaren artık kullandığınız VPN yazılımının bağlandığı VPN sunucusunun IP adresini kullanırsınız.
  • Güvenli bir VPN programı verilerin güvende olmasını sağlar. Normal ağ bağlantılarındaki endişe üçüncü partilerin verilere ulaşabilmesidir. Buradaki üçüncü parti internet servis sağlayıcısı veya kötü niyetli bir bilgisayar korsanı ya da bireylerin verilerinin peşinde olan bir kurum ya da kuruluş olabilir. Veri güvenliği, yetkisi olmayan kişi veya kurumlar tarafından verinin kesintiye uğramadan korunması demektir. Güvenli bir VPN programı bunu başarır.
  • Güvenli bir VPN programı verilerin bütünlüğünü sağlar. Veri bütünlüğü, sanal ortamda verinin varış noktasına seyahat ederkenki süreçte herhangi bir değişikliğe uğramaması ya da bozulmasını engellemek demektir. Güvenli VPN programları genel olarak veri bütünlüğünden emin olmak ve kimsenin veri içeriğini okumadığını garantiye almak için hash algoritması kullanırlar.
  • Güvenli bir VPN programı verileri doğrular. Doğrulama ile verilerin güvenilir bir kaynaktan geldiği ve doğru varış noktasına gittiği garanti altına alınır. VPN programları, ağın uçlarındaki tarafların kimliklerini belirlemek adına parolalar, dijital sertifikalar, akıllı kartlar ve/veya biyometrik yöntemleri kullanabilirler.
  • Güvenli bir VPN programı interneti kesinlikle yavaşlatmaz. Aksine, piyasada sınırsız bant genişliği sağlayan VPN uygulamaları bulunmaktadır. Sınırsız bant genişliği ise internet servis sağlayıcısının belirlediği kota aşımları sonrası düşen veri aktarımının sınırsız olması demektir.
  • Güvenli bir VPN programı kesinlikle log yani günlük tutmaz. Piyasada mevcut olan birçok ücretsiz VPN programında bu açıdan büyük problemler vardır. Ücretsiz VPN programlarının gelir kaynağının ne olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu sadece VPN programları için geçerli bir görüş değil. Ücretsiz olarak size sunulan bir ürün söz konusu olduğunda, ürün aslında siz olabilirsiniz. Ücretsiz VPN programlarında da tehlike budur. Ücretsiz VPN programı aktifken ziyaret ettiğiniz web siteleri, şifreleriniz ve benzeri gibi veri ve bilgileriniz kaydediliyor, analiz ediliyor hatta ve hatta üçüncü partilere de satılıyor olabilir.
  • VPN programları IP adresinizi değiştirerek sınırsız internete erişmenizi sağlar. Sınırsız internet derken… Erişime engelli sitelere VPN kullanarak giriş yapabilirsiniz. Uygulanan erişim engelleri genel olarak IP adresine göre ya da domain ismine göre gerçekleştirilir. Wikipedia örneğinde olduğu gibi, erişimi IP adresi üzerinden engellenen web sitelerine giriş yapmak için VPN kullanabilirsiniz.
  • VPN programları ile sınırsız içeriğe de ulaşabilirsiniz. Sınırsız içerik derken… HBO, Hulu, BBC Player gibi platformlarda Amerika Birleşik Devletleri harici bir bölgeye erişim verilmezken, VPN ile IP adresinizi değiştirerek bu platformlara erişim sağlayabilirsiniz. Netflix, Youtube ve Spotify gibi platformlar ise bölgeye göre içerik sağlarlar. Yani, Netflix ABD’de izleyiciye sağlanan içerikler ile Netflix Türkiye’de sağlanan içerikler aynı değildir. VPN kullanarak sanal sınırları aşabilirsiniz.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

5 gün ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

1 hafta ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

1 hafta ago

Togg 50 bininci T10x’i sahibi ile buluşturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…

2 hafta ago

ABD’de 3 dakikada banka hesabı açmak mı? Türk girişimi CENOA ile tanışın.

Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…

2 hafta ago

SEO ve SEO Hizmeti

Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…

3 hafta ago