Elektronik

Tubitak Efficiency Challenge tamamlandı

TÜBİTAK’ın alternatif enerji kaynakları konusunda insanların dikkatini çekebilmek ve bu konudaki teknolojilerinin daha yaygın kullanılabilmesi adına gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak için 2005’ten bu yana düzenlediği “Efficiency Challenge” bu yıl da başarıyla tamamlandı.

Elektrikli (Elektromobil) ve hidrojen yakıtlı (Hidromobil) olmak üzere iki ana başlık altında düzenlenen yarışmada üniversite öğrencileri takım çalışması yaparak kendi araçlarını oluşturuyorlar.


Bu seneki yarışmada otomobillerin ne kadar “yerli” olduğu sıralamada oldukça önem arz etti. Şöyle ki bu araçlar tasarım, motor, motor sürücü, pil yönetimi, gömülü yeniden şarj ünitesi, telemetre, elektronik difransiyel, araç kontrol ünitesi gibi pek çok üniteye sahip. Takımlar hazırladıkları araçlarda bu ünitelerden ne kadarını kendileri geliştirmişlerse yarışmada o kadar avantajlı oluyorlar. Aksi durumda kullandıkları hazır parçalar oranında tur cezası alıyorlar.

27 Ağustos’da İzmit Körfez Pistinde gerçekleşen yarışmada Performans Ödülleri, Tasarım Ödülü, Jüri Özel Ödülü, Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, Yerli Ürün Teşvik Ödülleri gibi ödüller vardı.

Yarışma sonucunda dereceler şu şekilde belirlendi:

Elektromobil

  1. Çukurova Üniversitesi – Çukurova Elektromobil Takımı
  2. İstanbul Üniversitesi – MilAT
  3. İstanbul Aydın Üniversitesi – ElektroAydın

Hidromobil

  1. Yıldız Teknik Üniversitesi
  2. Anadolu Üniversitesi
  3. Mersin Üniversitesi

Yarışma sonucunda Jüri Özel Ödülü N. Erbakan Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’ne verilirken spor görünüşüyle yarışmanın en göze çarpan aracı olan Erciyes Üniversitesi MTTB takımının DAVA otomobili Dış Tasarım Ödülü‘ne layık görüldü.

Erciyes Üniversitesi akademik kadrosundan Yrd. Doç. Dr. Fehim Köylü‘nün danışmanlığını yaptığı ekipte aracının tasarımı yine aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Zafer Türkmen‘e ait.

Tasarım alanındaki diğer ödüller Doğu Akdeniz Üniversitesi (Z-Zero Car) ve Kocaeli Üniversitesi (TM-Bilge) ekibine verildi.

Hidromobil kategorisinde Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü Mersin Üniversitesi Tarsus Technology Team ile Karadeniz Teknik Üniversitesi KTECH arasında paylaştırıldı.

Yerli Ürün Teşvik Birincilik Ödülü Pamukkale Üniversitesi Atay takımına, ikincilik ödülü Dokuz Eylül Üniversitesi Team Solaris kazandı.

Hidromobil kategorisinde hem şampiyonluğu hem de Kurul Özel Ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi AESK takımı kazandı.

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Recent Posts

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

5 gün ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

1 hafta ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

1 hafta ago

Togg 50 bininci T10x’i sahibi ile buluşturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…

2 hafta ago

ABD’de 3 dakikada banka hesabı açmak mı? Türk girişimi CENOA ile tanışın.

Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…

2 hafta ago

SEO ve SEO Hizmeti

Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…

3 hafta ago