Neredeyse bir toz kadar küçük olan kablosuz sensörler bir gün insan vücuduna yerleştirilerek organları ya da protezleri kontrol edebilecek.
Kaliforniya Üniversitesi‘ndeki bir bilim ekibi bu amaçla geliştirilecek sensörlerin ilk versiyonunu neredeyse bir pirinç tanesi ebadında üretmeyi başardı. Bu sensörler sahip oldukları piezoelektrik kristalleri ile bizim duyamayacağımız derecede yüksek frekanslı (ultrasound) ses dalgalarının sağladığı titreşimi elektriğe çevirerek kendi enerjilerini sağlıyorlar. Bu minik cihazlar biyonik kol ve bacakları kontrol edebilmek için beyinden gelen dalgaları kullanabilecek.
Şuan sadece 3 mm boyunda olan cihazın ucunda 1 milimetrelik bir küp bulunmakla beraber oldukça ufak olmasına rağmen Berkeley’deki ekip cihazı daha da küçültmeye çalışıyor. Hedefleri cihazın boyunu bir insan saçının yarısı genişliğine kadar küçültmek. Bilim adamları “nöral toz” olarak adlandırdıkları bu sensörü kalıcı olarak insan vücuduna yerleştirebilmek istiyorlar. Böylece protez kullanan insanların 1-2 yıl süreyle değiştirmek zorunda kaldıkları büyük elektrotlara ihtiyaçları kalmayacak.
Kaliforniyalı bilim ekibi bu sensörlerin organların durumunu izlemek, protezleri kontrol etmek dışında tümör riski için ya da kanser terapilerinin neticesini gözlemek için de kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca bu sensörlerle sinir hücreleri ve kasların uyarılabileceği hatta epilepsi gibi bozuklukların tedavi edilebileceği ön görülüyor. Bütün bu uygulamaların geliştirilmesi elbet zaman alacaktır fakat şuanda bile laboratuvar fareleri üzerinde başarılı test sonuçları elde etmiş durumdalar.
Kaynak: Engadget
Bir markayı başarıyla kurmak sadece iyi bir fikirle değil, onu yasal olarak korumakla da başlar.…
Yapay zeka araştırmacısı ve içerik üretici Erhan Meydan'ın YouTube kanalında yayınladığı bir videoda Anthropic firmasının…
THSF Drone Yarış Ligi 2025 Sezonu 1. Etap Sıralama Yarışı 14 Haziran 2025 tarihinde Ankara…
https://www.youtube.com/watch?v=vKEbhHvZom4 Türk Hava Yolları (THY), Burak Özçivit’in başrolünde yer aldığı yeni reklam filmiyle Türkiye'nin tarihi…
Endüstriyel üretimin vazgeçilmez unsurlarından olan paslanmaz depo ve paslanmaz reaktör sistemleri, hijyen, sağlamlık ve uzun…
Togg'da ürün yöneticisi olarak görev yapan Elif Uzun'un buluşçusu olduğu patent, Türk Patent ve Marka…
View Comments