Elektronik

Sürücüsüz otomobiller neden çok çeşitli sensörler kullanıyor?

Sürücüsüz otomobil sistemlerinin radar, lidar, kamera, ultrason gibi çeşitli sensörler kullanmasının nedeni aslında fotoğrafta açıkça görülüyor.

Bu sistemler bir durumu insanın algıladığından çok farklı şekilde yorumlayabilir. Örneğin fotoğrafta yanyana duran iki otomobilden sağdakinin üzeri içinde bisiklet süren insanların olduğu bir çıkartmayla kaplanmış durumda. Bir kamerayla elde edilen bu görüntü işlendiğinde çıkartma üzerindeki imgelerin gerçek insan ve bisikletler olduğu şeklinde algılanıyor.


Bu kör nokta sürücüsüz otomobiller için geliştirilen sürüş algoritmalarının test edilebildiği yazılım simülatörleri üreten Cognata‘daki araştırmacılar tarafından tespit edildi.

Cognata CEO’su Danny Atsmon “Lidar cam yüzeyleri algılayamıyor, radar bilhassa metali algılıyor, kamera görüntülerini ise imajlarla şaşırtmak mümkün” diyerek otonom sürüş teknolojisinde kullanılan sensörlerin her birinin durumu algılamada farklı bir kör noktayı kapatmaya çalıştığını ifade ediyor. Böylece karmaşık durumlarla başa çıkılmaya çalışılıyor.

Kendi kendine ilerleyebilen otomobil deyince ilk akla gelen firmalardan Tesla’nın bir aracı aydınlık bir havada önünde ilerleyen kamyon römorkunu parlamadan dolayı tespit edemediği için kaza geçirmiş ve sürücüsün ölümüne sebep olmuştu. Bu olay sonrasında Tesla sadece radar, kamera ve ultrason sensörleri kullandığı için eleştirilmişti. Eleştirmenler lidar’ın sensörler arasında mutlaka yer alması gerektiğini iddia ederek düşük ışıkta ve parlamalarda daha iyi çalıştığını ve radar ve ultrasona kıyasla daha ayrıntılı veriler sağladığını söylüyor. Fakat Atsmon’un da belirttiği gibi lidar da kusursuz değil. Örneğin kırmızı ve yeşil ışık arasındaki farkı anlayamıyor.

Nihayetinde sürücüsüz otomobil sektörünün güvenli sürüş için olabildiğince çok çeşitli sensör kullanması kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak: MIT Technology Review

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Recent Posts

SEO ve SEO Hizmeti

Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…

3 gün ago

Hediyeleşmenin Yeni Boyutu: Deneyim Hediyeleri

Hediye seçmek her zaman özel bir süreçtir. Ancak bazen bir kutuya sığdırdığımız fiziksel hediyeler, sevdiklerimizin…

4 gün ago

2024’ün en iyi 16 Kickstarter Projeleri

2024 yılının en iyi 16 Kickstarter projesine hızlıca göz atmak ister misiniz. Bu videoda, Raspberry…

1 hafta ago

Power BI Eğitim

Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…

2 ay ago

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

3 ay ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

3 ay ago