Sosyal Medya

Okullar uyarıyor: Siber zorbalara dikkat!

Her geçen gün gelişmeye devam eden teknoloji, yeniliklerin yanında kontrolsüz ve bilinçsiz kullanım sebebiyle bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu anlamda çocuk ve gençler arasında giderek yaygınlaşan çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen siber zorbalık en çok çocukları etkiliyor.

Kültür Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi uzmanları 13 yaş altındaki kişilerin siber zorbalığa en çok maruz kalan grup olduğunu söylüyor. Okul ve aile işbirliğini sağlayarak çocuk ve gençlerin telefon, tablet, bilgisayar gibi iletişim araçlarının kontrolünün sağlanması, okulda yapılan bilgilendirmelerin evde desteklenerek farkındalık sürecinin devam etmesi siber zorbalık ile mücadele konusunda önemli noktalar olarak gösteriliyor.


Ebeveynler Nasıl Önlem Almalı?

  • Ebeveynler olarak çocuklarınızın siber zorbalık uygulayıcısı ya da mağduru olmaya dair paylaşımlarını dikkatle gözlemleyerek başlayabilirsiniz.
  • Siber zorbalık ve çevrimiçi uygulamalar hakkında sohbet edebilirsiniz.
  • Ziyaret ettikleri web sitelerinden, çevrimiçi aktivitelerinden, kimlerle, hangi sanal ortamlarda iletişim kurdukları hakkında kısıtlayıcı, yasaklayıcı bir tavır takınmadan konuşabilirsiniz.
  • Teknolojiye onların dünyasından bakmaya çalışabilirsiniz. Oynadıkları oyunları oynamayı deneyebilirsiniz. Sıklıkla kullandıkları web siteleri ziyaret edebilirsiniz.
  • Kendisinin ya da bir tanıdığının siber zorbalığa maruz kalması durumunda bunu size söylemesi için çocuğunuzu cesaretlendirebilirsiniz. Böyle bir durumda bilgisayarını veya telefonunu elinden almayacağınızı belirtmek size yardımcı olabilir.
  • Teknolojik araçların evde nasıl kullanılacağına dair kurallar belirleyebilirsiniz. Ancak kurallar konusunda çocukların fikirlerini almak, seçenekler arasından kendisinin kuralı seçmesine teşvik etmek çocukların kuralları benimsemesi için çok daha etkili yöntemlerdir.
  • Bilgilendirme yaparken çocuklara sebepleri ile güvenli ve güvenli olmayan kavramları ile açıklamalarda bulunabilirsiniz.
  • Özellikle sosyal medyada çocuklarınızın paylaştıkları içeriklerin kimler tarafından görülebileceği konusunda bilgilendirebilirsiniz. Sonrasında sosyal medya üzerinden gizlilik ayarları ile tanımadığı kişilere karşı nasıl önlem alabileceği konusunda bilgilendirebilirsiniz.
BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

Kitapi Sosyal Kütüphane Otomasyonu 10 Yaşında!

2015'te iki girişimci tarafından kurulan ve bilhassa okulların büyük ilgi gösterdiği Kitapi Sosyal Kütüphane Otomasyonu…

3 gün ago

Nostalji parmaklarınızın ucunda. Akıllı telefonunuzun aklını alın: Brick 1100

Yeni bir mobil uygulama, teknolojiseverleri geçmişe götürüyor. Brick 1100 adlı uygulama, modern akıllı telefonları adeta…

3 gün ago

Sosyal Medya Analitiklerinden Yararlanarak Etkili İçerik Stratejisi Oluşturma

Dijital çağda markaların hedef kitleleriyle etkili bir şekilde etkileşim kurabilmesi için sosyal medya vazgeçilmez bir…

1 ay ago

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

2 ay ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

2 ay ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

2 ay ago