Elektronik

MIT ışık geçirmez hale gelebilen cam üretti

Artık perde veya panjur derdiniz kalmadığını düşünün. Gerçi bu haberi kaynak aldığımız Amerika’da hala perde kullanan var mı bilmiyoruz ama bu durum onları cam konusunda teknoloji geliştirmek için durdurmuyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından geliştirilen cam istediğiniz an hızlı bir şekilde şeffaflıktan ışık geçirmez hale gelebiliyor.

Camda elektrokromik malzeme kullanılıyor. Camın rengini değiştirmek için geliştirilen ilk teknik bu değil. Ancak araştırmacılar ürettikleri camın diğer tekniklerden çok daha hızlı çalıştığını ve çok daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.


Diğer yöntemler malzemenin durum değiştirmesi için bir kaç dakikaya ihtiyaç duyuyor ve bazıları hala transparanlık sorununu aşamıyor. Dahası, camlar mat kalabilmek için sürekli voltaja ihtiyaç duyuyor. MIT’in ürettiği camda ise sadece şeffaf/mat değişimlerinde enerji ihtiyacı oluyor, sonrasında gerekmiyor. Cam herhangi bir enerji gerektirmeden tamamen siyah kalabiliyor.

Camın tepki süresini anlık hale getirmek için araştırmacılar “metal-organik” denilen süngerimsi bir malzeme kullandı. Cama enerji verildiğinde negatif yükleniyor. Pozitif iyonlar da bu duruma hücum edip nötralize hale getirmeye çalışıyor. İşte bu renk değiştirme efektinin gerçekleşmesi demek oluyor. Araştırmacılar daha koyu bir siyah elde edebilmek için ayrıca kırmızı ve yeşil renkli iki ayrı kimyasal kullanıyor.

Voltaj uygulandığı zaman renk değiştiren malzemelere elektrokromik malzemeler deniyor.

MIT Kimya profesörü Mircea Dincă bu tekniğin klima ihtiyacını azaltarak da “oldukça önemli oranda enerji tasarrufu” sağlayacağını belirtti. “Güneş bastırdığında basit bir anahtarla camları ışık geçirmez hale getirmek mümkün olacak” diye ifadelerine devam eden profesöre kimse “peki gündüzün ortasında karanlık bir ortam elde edersek etrafı görebilmek için bu kez lamba kullanmamız gerekmeyecek mi?” diye sormamış olsa gerek. Kaynak haberde bu sorunun cevabını bulamadık.

Profesör ayrıca bu tekniğin düşük enerjili ekranlarda e-ink tekniğine benzer bir şekilde kullanılabileceğini belirtti.

MIT’in ürettiği cam henüz laboratuvar ortamında çalışıyor. Araştırmacıların yatırımcıları ikna edebilmesi için bunu gerçek bir örnek üzerinde sunmaları gerekiyor.

Kaynak: Engadget

Hasan Civelek

BT Magazin'in kurucusu. Kitapi kurucu ortağı. Elektronik Mühendisi. 2001'den beri PHP üzerine çalışıyor. Ubit AŞ.'de Ar-Ge direktörü ve PHP/iOS uygulama geliştiricisi olarak görev yapıyor. 2010'dan beri blogger.

Recent Posts

Power BI Eğitim

Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…

1 ay ago

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

2 ay ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

2 ay ago

Togg T10X’lere ADAS özellikleri geliyor

Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…

2 ay ago

Peşinatsız Araba

Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…

2 ay ago

JBL, Xiaomi ve Bluetooth Kulaklık İncelemesi: Hangi Model Size Uygun?

Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…

2 ay ago