Sosyal Medya

Kendi Mac’inizi Sosyal Medyadan Uzak Tutmanın En Kolay Yolu: SelfControl

Eğer siz de molalarda beş dakika sosyal medyaya bakmakla başlayıp, günde ancak beş dakika iş yapabilir hale geldiyseniz sosyal medya alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Eğer bir Mac kullanıcısı iseniz bu konuda işinize yarayacak basit bir uygulama var: SelfControl

Açık kaynaklı olarak geliştirilen ve ücretsiz sunulan SelfControl sizi sadece sosyal medyadan değil, dilediğiniz her türlü İnternet kaynağından -mesela e-posta sunucunuzdan bile- dilediğiniz süre boyunca soyutlayabiliyor.


Uygulamayı sitesinden indirebilir ya da kaynak dosyalarını kullanarak kendi bilgisayarınızda ilgili adımları takip edip sıfırdan derleyebilirsiniz. Basit bir arayüzü olan SelfControl uygulaması size engellemek istediğiniz İnternet kaynaklarının adreslerini yazabileceğiniz -veya import edebileceğiniz- bir liste sunuyor. Bu listeyi doldurduktan sonra ana ekranın üzerindeki kaydırma çubuğunu kullanarak 1 dakika -1 gün arasında bir tercih yaparak engellemeyi başlatıyorsunuz. Bu adımdan sonra geri dönüş olmuyor. Artık bilgisayarınız belirttiğiniz saat boyunca, uygulamayı kapatsanız, bilgisayarınızı baştan başlatsanız dahi listedeki sitelerin açılmasını engelliyor.

Bu süre dolana kadar listedeki sitelere erişemiyorsunuz.

SelfControl’de ayarladığınız süreyi artırmak mümkün ancak azaltmak mümkün değil. Engelleme listesine de ekleme yapabiliyorsunuz ancak mevcut listeden kayıt çıkaramıyorsunuz.

Engelleme listesine yeni kayıt eklemek mümkün ama silmek mümkün değil.

Nasıl Çalışıyor?

Engelleme işini aslında basitçe /etc/hosts dosyasında ilgili sitelerin karşılıklarına 0.0.0.0 ip adresi gelecek şekilde bir kayıt düşmekle sağlıyor. Bu dosya bilgisayarınızda herhangi bir web adresinin (örneğin Twitter.com gibi) aslında hangi IP adresine sahip olduğunun ilk sorgulandığı yerdir. Eğer ilgili adrese ait bu dosyada bir karşılık mevcutsa başka bir yere sorulmaz. Ama bu dosyada o adres yoksa o zaman o bilgisayarın DNS kaynağı neresiyse o bilgisayara sorulur (genelde ilk durak modemdir). O sorulan kaynak adresi bilmiyorsa o da kendi DNS kaynağına sorar. Böylece devam ederek adresin karşılığı olan IP adresi öğrenilir ve erişim başlar. SelfControl bu mekanizmanın ilk adımına müdahale ettiği için artık ilgili gerçek adres 0.0.0.0 sanılır ve bu adrese erişilmeye çalışılır. Dolayısı ile site açılmaz.

SelfControl’ü durdurmak için bu dosyayı elle düzeltip sildiğiniz zaman dosya otomatik olarak yeniden bu bilgilerle doldurulduğu için başlangıçta belirttiğiniz süre doluncaya kadar bu çaba işe yaramaz.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

5 gün ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

1 hafta ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

1 hafta ago

Togg 50 bininci T10x’i sahibi ile buluşturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…

2 hafta ago

ABD’de 3 dakikada banka hesabı açmak mı? Türk girişimi CENOA ile tanışın.

Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…

2 hafta ago

SEO ve SEO Hizmeti

Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…

3 hafta ago