Reuters’e göre popüler mesajlaşma uygulamalarının arkasındaki firmaların İranlı kullanıcılara ait bütün verileri İran’daki sunuculara taşımak için bir yılı var.
İran hükümeti mesajlaşma uygulamalarındaki özel ve yarı özel konuşmaları takip edebilmek istiyor. Pek çok sosyal ağ İran’da zaten yasak fakat buna rağmen İran hükümetinin daha fazla kontrol sağlamak istediği görülüyor.
Özellikle WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar İran’da inanılmaz bir popülariteye sahip ve hükümetin bu platformlarda hiç bir kontrolleri bulunmuyor. Kullanıcılar yüzlerce üyeli gruplar oluşturabiliyor.
Her zaman olduğu gibi şeytan ayrıntıda gizlidir. Sunucuları İran’a taşımak bu kontrol için yeterli olmayabilir. Mesela WhatsApp yakın zamanda uçtan uca şifreleme özelliğini duyurdu. Bu şifreleme sayesinde WhatsApp’ın kendi bile görüşmenin içeriğini okuyamıyor. Sadece görüşmeye dahil WhatsApp kullanıcıları şifreyi çözüp görüşmeyi okuyabiliyor.
Bir başka örnek olarak Apple’ın iMessage uygulaması da şifreli mesajlaşma protokolü söylenebilir. Apple da bu konuda hükümete bilgi verememektedir.
Benzer şekilde Telegram da uçtan uca şifrelemeyle “gizli görüşme” hizmetine başladı. Fakat Telegram’da ön tanımlı olarak bütün görüşmeler şifreli değildir. İran’lı Telegram kullanıcıları bu özelliğin farkında oldukları müddetçe İran hükümeti bu görüşmeleri okuyamaz.
İnternet kısıtlaması olan diğer ülkelerdeki gibi elbette Facebook’ta hesap oluşturmanın veya tweet atmanın başka yolları vardır. Bir VPN (sanal özel ağ) kurup İran internet servis sağlayıcılarının bu sitelere girdiğinizi görmemesini sağlayabiliyorsunuz. Bütün bunlara rağmen İran hükümeti yine de mesajlaşma uygulamaları ile kedi fare oyunu oynamak istiyor.
Bugünün haberleri bir kez daha şifrelemenin konuşma özgürlüğünün bir temel taşı olduğunu kanıtlıyor. FBI her zaman bir arka kapı ister fakat bu şekilde dünya genelinde sadece hükümeti eleştirmek isteyen sayısız insanı da tehlikeye atıyor.
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…