HP’nin 3D yazıcıları bizi ilginç bir geleceğe götürüyor

HP 3d yazıcı sektörüne gireceğini söyleyeli 2 yıl oldu. Ev tipi yazıcı mı üretecekler, hepsi bir arada cihazlar mı yapacaklar? Yoksa ışınlama cihazı mı çıkaracaklar derken.. Hayır. Hiç biri. HP endüstriyel amaçlı, büyük, tam renkli ve piyasada eşi benzeri olmayan 3d yazıcılar üretti. Yani kısaca katı nesneler üreten mürekkep püskürtmeli bir yazıcı yaptı.


Şirket bir yerden başlamak zorundaydı. Bazı etkileyici özelliklere sahip bu yeni yazıcısı tam 130 bin dolar. Yazıcı naylon toz tabakasını mürekkep püskürtmeli benzeri bir teknoloji kullanarak boyama ve sonrasında kaynaştırma yöntemi ile “saniyede 340 milyon 3d piksel – yada voxel-” basabiliyor. Diğer yazıcılardan %25 daha hızlı ve daha geniş bir renk aralığına sahip olduğu anlamına geliyor.

Bu sadece başlangıç. HP, küçük imalatçılar için ofis boyutlarında bir kopyalama makinesi üretmeye çalıştığı sanılıyor. HP’nin 3d yazıcılar için vizyonu parça üretmeye dayanıyor. Yakın vadede çok daha geniş bir kitleye çok daha kullanışlı parçalar üretme imkanı vererek creative süreci hızlandırmalı. Uzun vadede ise bu sisteme dayalı oluşacak tedarik zincirinin sekteye uğramaması için 3d baskı maliyetlerini, kaliteyi koruyacak standartlar oluşturulmalı.

Aslında dünyanın HP’den beklentisi tam olarak bu şekilde değildi. Asıl beklenti her okul masasının üzerinde bir 3d yazıcı olmasını sağlayacak ürünler ortaya koymasıydı. Bununla birlikte mevcut 3d yazıcılar göz önüne alındığında en iyi rakip yazıcıların altında bir fiyatla ortaya çıkan bu ürün de öncü çözüm olarak iyi bir seçim sayılabilir. Yazıcının mürekkep püskürtmeli özelliği -daha doğrusu kaynaştırmadan önce naylonu boyama işlemi- akıllıca ve ürettiği ürünlerin 3d yazıcı çıktısı müşterilerinin beklediği  yeterlilikte olduğu görülüyor.

Açık olmak gerekirse henüz cihaz gerçekten “tam” renkli değil.  Baskı renkleri yine sınırlı ve boyama işlemi baskıyı yavaşlatıyor. Ancak tek renk bir ürün için hız bakımından halihazırdaki endüstriyel seçeneklerden çok daha iyi olduğu kesin. Şimdi bakalım 3d yazıcı mürekkepleri 3d yazıcılardan daha pahalı bir hale gelecek mi.

 

Kaynak: TechCrunch

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

TEKNOFEST 2025: Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Festivali Heyecanla Başlıyor!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…

5 gün ago

Basaksehir Living Lab 2025 Kick-Off Etkinliğine Kayıtlar Başladı

Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…

1 hafta ago

TÜBİTAK’tan Yeni Alışveriş Platformu MarketFiyati.org.tr ile Market Fiyatlarını Karşılaştırın

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…

1 hafta ago

Togg 50 bininci T10x’i sahibi ile buluşturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…

2 hafta ago

ABD’de 3 dakikada banka hesabı açmak mı? Türk girişimi CENOA ile tanışın.

Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…

2 hafta ago

SEO ve SEO Hizmeti

Günümüzde dijital pazarlamanın önemi giderek artarken, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmek için SEO (Search Engine Optimization)…

3 hafta ago