Hindistan hükümeti güvenlik endişelerini gerekçe gösteren bir rapor yayınlayarak Google’ın Güney Asya ülkesini Street View ile haritalamasını engelledi.
Street View arama devi Google’ın 65’den fazla ülkede toplam 7 milyon mil uzunluğunda 360 derecelik panoramik ve sokak düzeyinde görüntüleri görmenizi sağlayan bir yazılım.
Şimdiye kadar Hindistan’ın sadece Agra Taj Mahal ve Mumbai’deki Hindistan Geçidi gibi önemli ve turistik alanları Street View ile İngiltere veya Amerika’daki seviyede haritalanmış.
Google Street View’da yüzler, araç plakaları ve diğer hassas bilgiler bulanıklaştırılmasına rağmen Hindistan’ın güvenlik kurumları ve savunma depertmanı olumsuz bir rapor yayınladı.
Üst düzey Hint yetkililerin The Hindu gazetesine verdiği demeçte “Asıl endişe duyduğumuz savunma tesislerinin güvenliğidir. Savunma Bakanlığı bu servisin ulusal güvenlik açısından zararlı olacağını bildirdi” açıklaması yer aldı.
Google Street View’in resmen yasaklanıp yasaklanmadığı henüz belli değil. Servis Hint Coğrafik Bilgi Yönetmeliği’ne takılmış olabilir. Fakat yetkililer bu yönetmelik aşılsa bile başka sorunların sıralanabileceğini söyledi.
Hindistan’ın aldığı bu önlemler Ocak ayındaki Pathankot askeri hava üssüne yapılan terörist saldırılardan sonra gelişti. Müfettişler saldırganların hava üssünün detaylarına Google Maps’den eriştiğine inanıyor.
Street View servisi İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Almanya da içlerinde olmak üzere Avrupa’da güvenlik hassasiyeti olan insanlar tarafından benzer tepkilere maruz kalmış, Street View’da evlerin de bulanıklaştırılması talepleri ortaya çıkmıştı.
2013’de Hamburg’da veri koruma yetkilileri tarafından Google’a 189 bin 225 $ para cezası uygulandı. Ayrıca Avrupalı yetkililer Google araçları ile yapılan fotoğraf çekimlerinin ilk önce ilgili vatandaşlara bildirilmesi konusunda da bir kural uyguladı.
Google Street View servisinin duyurulmasından bu yana Petra antik kentinin Giza Piramitleri, Galapagos Adaları, Cook Adası sualtı görüntüleri gibi pek çok doğa harikasını da bu teknikle haritalamıştı. En son olarak da Rio 2016 festivali öncesi Rio de Jeneiro olimpik stadı ve civarındaki sokaklar işlenmişti.
Dijital çağda markaların hedef kitleleriyle etkili bir şekilde etkileşim kurabilmesi için sosyal medya vazgeçilmez bir…
Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 8. yılında da gençlerin inovasyon ve mühendislik tutkusuna ev…
Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab, 20 Şubat 2025’te girişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir…
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen MarketFiyati.org.tr, tüketicilere büyük market zincirlerindeki fiyatları karşılaştırma imkânı sunan yeni bir…
https://www.youtube.com/watch?v=cLLG9A-Ei7k Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 2018…
Cenoa, Amerika’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştıran bir fintech girişimidir. E-ticaret yapanlar ve freelancer’lar için yüksek…
View Comments