Categories: AndroidEtkinlikGenel

Google I/O 2016’da neler bekleniyor?

Google I/O etkinliği Google’ın düzenlediği  yılda bir gün bilişim endüstrisinin bütününü bir araya toplayıp şirketin son 12 ayda hazırladığı Android’ten kendi kendini idare edebilen otomobile kadar bütün herşeyi gösterdiği bir etkinliktir. Şirket o gün yıl boyunca çok zor şartlarla gizledikleri -ancak kısmen başarabildikleri- sırları açığa çıkarmaktadır.

18 Mayıs 2016’da Pasifik saatiyle sabah 10.00’da başlayacak olan etkinlik Türkiye’de 19.00’da buradan canlı olarak -üstelik VR cihazlarıyla- izlenebilecek.


Peki bu etkinlikte neleri görmeyi bekliyoruz?

Kesin bilmiyor olmakla birlikte -işin püf noktası da bu zaten- bazı dedikodular olduğunu biliyoruz. Bu duyumların bir kısmı oldukça dumanlı.

İşte duyduklarımız:

Daha fazla Android-N detayı

Google bir sonraki büyük Android sürümü olan Android-N’i bir süredir dillendiriyor. Aylar öncesinden bazı geliştiricilere üzerinde çalışmaları için önizleme sürümü gönderilmişti zaten. Ne zaman dağıtıma girecek, içinde neler olacak? Bu soruların cevabını I/O etkinliğinde bulabileceğiz.Mesela entegre splitscreen modu (resmi olarak desteklenmediği halde bazı LG/Samsung cihazları bu özelliği çoktan sunuyorlar), yeniden tasarlanmış ve hızlı cevap vermeye imkan sunan daha temiz bir bildirim menüsü, kullanılmadıkları zaman ölü gibi olan gadget’lar için enerji çözümü sağlayacak algoritmalar bunlardan bazıları.

Çok sağlam bir ihtimal olmamakla birlikte Google Cardboard ve Samsung GearVR gibi sanal gerçeklik cihazlarına platform bazından entegre bir destek de sunulabilir.

Android Wear Güncellemesi

Android Wear’ın güncelleme çalışmaları bir kaç aydır sürüyor. Etkinlikte sadece bu konuya ait ait bir panel olduğu da duyuruldu. Android Wear platformu hakkındaki şirket vizyonu burada katılımcılara aktarılacak.

Android Apps for Chromebooks

Bütün işaretler Chromebook yüklü bilgisayarlarda Android uygulamalarının çalışacağını gösteriyor. Sadece bir kaçı değil, milyonlarcası!

Bir aydan kısa bir süre önce Reddit‘te bir kullanıcı göz ucuyla “Android uygulamaları aktif hale getir” şeklinde bir detay yakalamıştı. Bir kaç saat sonra da bir başkası Google Play Store’u Chromebook bilgisayarında denemeye çalıştı ama işe yaramadı.

Yakında bu özelliği göreceğiz.. Er ya da geç..

Düzgün bir VR Seti

Hepimiz uzun süredir Google’ın aşırı ucuz “Cardboard” VR setinin daha büyük ve daha az cardboardumsu olması gerektiğini düşünüyorduk.

Fakat nasıl bir şey olmalıydı?

Kimileri cilalanmış, daha pahalı görünümlü bir Cardboard versiyonu gibi olabilir dedi. Samsung’un ilk GearVR’ı gibi kendi özgün beyni olmayan bir model.

Diğerlerinin beklentisi daha fazlaydı. WSJ’ye göre Google tamamen bağımsız bir VR seti üzerinde çalışıyor. Öyle ki ne ihtiyacı varsa -akıllı telefon, kablo, bilgisayar- hepsi entegre bir şekilde içinde yer alacak.

Neden ikisi de olmasın?

Android VR

Tek başına tamamen bağımsız bir VR set, üzerinde çalışacağı bir platform olmazsa nedir?

Geçen hafta Google’ın kendi Developer Console’unda Android Wear, Android TV ve Android Auto’nun yanında zaten Android VR kısaca gösterildi.

Bunlar da diğerleri ile elele tutuşup şunu gösteriyor: Google VR desteğini Android’e platform seviyesinde vermeyi planlıyor.

Project Tango

Tango projesi yeni değil. Google’ın görüntü işleme özellikleri ile bezenmiş, gerçek dünyadaki eşyaları, pozisyonlarını ve etrafı 3 boyutlu olarak haritalayabilen ve pek çok çılgın artırılmış gerçeklik uygulamalarını yapabilen akıllı telefon -veya VR seti- projesine verdiği kod adı Tango. Bunları yapmak için büyük işaret görsellerine veya ekstra sensörlere de ihtiyaç duymuyor.

Peki yeni ne olabilir? Google Tango’yu entegre bir şekilde içeren özel cihazlarla ilgili bazı haberler sunabilir. Eğer Tango I/O etkinliğinin bir parçası olmazsa projede bir şeylerin ters gittiğini düşünebiliriz.

Google Chirp, Bir Amazon Alexa Rakibi

İnsanlar Amazon’un ses tabanlı ev asistanı Echo’sunu sevmiş görünüyor. Echo size bir Uber çağırabilir, size hava durumunu, trafiği ya da haberleri söyleyebilir. Işıkları kapatabilir.

İnsanlar “ses algılaması çok iyi” diyorlar.

Ses algılaması çok iyi, gerçekten çok iyi olan başka kimi biliyorsunuz? Google.

Hava durumu, trafik ya da haberler hakkında elinde bilgi olan başka kimi biliyorsunuz? Google.

Peki size Uber çağırabilecek, ışıklarınızı kontrol edebilecek başka kimi biliyorsunuz? Google.

Google’a ait Nest firması Dropcam’ı satın aldı ve %100 evinizde olmak istiyorlar. Bu fikir birilerini korkutsa da Google gücüne sahip bir Alexa rakibi çok iyi bir ürün olarak ortaya çıkabilir.

Bütün işaretler gösteriyor ki Google dahili olarak bunun üzerinde çalışıyor ve proje “Chirp” olarak adlandırılıyor. I/O etkinliği projenin ilk kez duyurulması için mükemmel bir sahne.

Başka neler var?

İzlemede kalın ve öğrenin.

Kaynak: TechCrunch

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

Power BI Eğitim

Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…

2 ay ago

Togg T10X’in yeni rengi Ayder ile tanışın

Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…

3 ay ago

Bayiden çıkan CAR MEKAN’da: Araç Koruma Sanatı

Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…

3 ay ago

Togg T10X’lere ADAS özellikleri geliyor

Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…

3 ay ago

Peşinatsız Araba

Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…

3 ay ago

JBL, Xiaomi ve Bluetooth Kulaklık İncelemesi: Hangi Model Size Uygun?

Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…

3 ay ago