Web sitesi sahipleri için en temel soru: web sitesine kaç kişi geliyor? Google Analytics gibi servisler yıllardır bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyor. Tabi sorular aslında bununla bitmiyor. Ziyaretçiler nerden geliyorlar? Bir sayfadan tıklayarak mı gelmişler, adresi yazıp mı gelmişler? Sitede kaç dakika vakit geçirilmiş? Günün hangi saatlerinde gelmişler. Gelenlerin yaş cinsiyet profili nedir? Bunlar gibi daha pek çok soruya cevap verenlerden biri olan Google Analytics acaba doğru mu söylüyor? Yoksa bizi yanıltıyor mu?
Tall Project’de Edward Key’in yaptığı araştırmaya göre maalesef bu tarz analitik sonuçlarda %78’e varan istatistik kaybı oluşabiliyor.
Ziyaretçi trafiği analizleri genelde tarayıcı üzerinden yapıldığı için -Google Analytics de öyle yapıyor- kullanıcıların inisiyatifine bırakılan bir durum ortaya çıkıyor. Eğer kullanıcı reklam engelleyici yazılımlar, eklentiler kullanıyorsa bu tarz uygulamalar analiz kodlarını da engelleyebiliyor. 2017’de yapılan çeşitli araştırmalara göre reklam engelleyici (ad-blocker) yazılımı kullananların oranı %11 ile %58 arasında değişiyor. Bu oldukça yüksek bir oran aralığı.
Edward Key, WordPress tabanlı bir web sitesinin trafiğini hem Google Analytics ile hem de siteyi host eden firmanın sunduğu ve sunucu logları üzerinden analiz eden istatistik aracı ile analiz edince birbirinden çok aykırı giden iki ayrı grafik elde etmiş.
G.A.’nin verdiği grafiğe göre web sitesinde ziyaretçi sayısında bir azalış söz konusu iken sunucu loglarıyla yapılan analizde tam tersi olarak ziyaretçi sayısı artan bir trend oluşturmuş.
Sunucu logları kullanıcı müdahalesinden tamamen bağımsız bir şekilde web sitesinin tutulduğu sunucu üzerinde saklandığı için bu verileri kullanarak çalışan bir analiz uygulaması herhangi bir ziyaretçi kaybına uğramıyor.
Web sitesi istatistiklerini değerlendirirken önemli bir husus daha olduğunu unutmamak gerek: Web botlar.
Web botları çeşitli amaçlarla bütün interneti tarayan yazılımlardır. Bilhassa arama motorlarının kendi veritabanlarını güncel tutabilmek adına çalıştırdığı botlar web sitenizde yoğun trafik oluşturabilir. Bu botların oluşturduğu loglar site istatistiği oluşturulurken mutlaka değerlendirme dışı bırakılmalıdır. Teknik olarak normal bir ziyaretçiden farklı iz bırakmayan bu loglar yapay zeka algoritmalarıyla tespit edilip ne kadar başarılı bir şekilde gerçek ziyaretçilerden ayrıştırılabilirse elde edilen sonuç o oranda gerçekçi olmaktadır.
Google Analytics’in çok gelişmiş araçları site sahipleri ve geliştiriciler için oldukça kapsamlı bilgiler sunuyor. Bu bilgilerden kolay kolay vazgeçmek mümkün değil. O nedenle Google’ın sunduğu istatistiklerin bütün ziyaretçileri kapsamadığını bilerek bu verileri kullanmak ve ona göre güvenmek en doğrusu olacaktır.
Power BI, iş dünyasında veri görselleştirme ve iş zekası çözümleri sunan en popüler araçlardan biri…
Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…
Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…
Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…
Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…
Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…