El yazısı gibi olan fontları görmüş ya da kullanmışsınızdır. Gerekli araçların yardımıyla kendi el yazınızı bir font haline de getirebilirsiniz. Bu haberde bahsedeceğimiz program ise doktor reçetesindeki kadar kötü bir el yazınız olsa dahi stilinizi öğrenip daha sonra herhangi bir metni tıpkı siz yazmışsınız gibi çıktı verebiliyor.
Londra Üniversitesi’nden (University College London / UCL) bir ekip “My Text in Your Handwriting” (Benim Metnim, Senin El Yazın) ismini verdikleri bir program geliştirdiler. Bu programda oluşturdukları algoritma herhangi bir kağıda yazdığınız yazıyı analiz ederek el yazısını çözebiliyor. Daha sonra bu el yazısı stilinde herhangi bir metni sanki siz yazmışsınız gibi oluşturabiliyor.
Sistemin idare eder bir sonuç verebilmesi için bir paragraflık el yazısı iş görüyor ancak ideal bir sonuç için dört A4 kağıdı el yazısı isteniyor. Bu el yazıları taranıp ince bir iskelet yapı elde ediliyor. Bilgisayar ve bir operatör yardımıyla kelimeler içerisindeki harfler ve pozisyonları belirleniyor. Boşluklar ve harfler arasındaki bağlantılar da tespit ediliyor. Son olarak birden fazla çizgiden oluşan “t” gibi harfler de işaretleniyor.
Algoritma el yazınızı taklit etmeye çalışırken sizin farklı kağıtlara yazdığınız aynı yazılar arasından en iyisini elde etmeye çalışıyor. Oluşturulan çıktıda bir harf çok kere kullandığında “tıpatıp” aynı harfi değil, insan el yazısına benzer şekilde aynı harfleri nüanslar katarak oluşturuyor. Bu da nihayi çıktının gerçekten bir insana ait olduğu izlenimini kuvvetlendiriyor.
Sonuçlar oldukça inandırıcı. Yapılan bir deneyde bir grup insana üzerinde yazılar bulunan zarflar arasından bilgisayarla yazılmış olanları tespit edilmesi istendiğinde %40’ı yanlış zarfı gösterdi.
Burda önemli olan nokta “herhangi bir metni gerçeğe çok yakın el yazısı ile üretebilmek”. Böyle düşününce video oyunlarında bir kağıtta oyunun gidişatına veya yapay zekaya göre değişebilecek bir el yazısı kondurmak gayet mantıklı olabilir. Öte yandan bir davetiye için samimiyetinizi yansıtmak adına 500 zarfın üzerine el yazınızla farklı farklı isimler yazdırmak mümkün. Ya da bir çizgi romanı aynı yazı stilinde ama farklı dillerde yayınlamak fikri de kulağa hoş geliyor.
Bir insanın kişisel el yazısından elde edilen bu teknik bir font olarak kullanılabilir mi? UCL’deki ekipten Dr. Oisin Mac Aodha fontların el yazısı karakterinden uzak, temiz bir görüntüye sahip olduğunu, el yazısı tekniğinde ise kalemle çizilmiş gibi bir his olduğu vurgulayarak bu sorunların giderilmesinin ardından daha geniş kişisel ve ticari uygulamalarda kullanılabileceğini belirtti.
Bu tekniğin geldiği yerde insanlar ülkemizdeki yaygın kullanımın aksine “imza” olarak kendi adlarını kendi el yazıları ile yazdıkları için en başta imza sahtekarlığına yol açabilir. Öte yandan sizin yazmadığınız bir metin siz yazmışsınız gibi yansıtılabilir. Çok uzak olmayan bir tarihte ülkemizdeki “ıslak imza” krizinden sonra piyasaya çıkan “ıslak imza atan makine” gibi bu teknoloji de pek ala kötüye kullanılabilir.
Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…
Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…
Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…
Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…
Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…
İstanbul’un tarihi dokusuyla modern teknolojiyi buluşturan (ULUSLARARASI HAVA SPORLARI FEDERASYONU) FAI DRONE RACİNG WORLD CUP…