Massachusetts Institute of Technology (MIT) bilim adamları Wi-Fi ve yapay zeka kullanarak insanların duygusal durumunu tespit etmeye çalışıyor. Geliştirilen bir algoritma sayesinde insanlar üzerinden yansıyan RF sinyalleri kullanılarak bağımsız olarak bireylerin kalp atışları tespit edilebiliyor.
Mekanizma EKG veya ECG (Electrocardiogram) denilen tıbbi sisteme benzer bir şekilde çalışıyor. Tabi ki insanlara herhangi bir elektrot bağlamak gerekmiyor. Özel bir cihazın yaydığı Wi-Fi sinyalleri yapay zeka ile işlenerek anlamlandırılıyor. Bu tekniğe EQ Radio adı veriliyor.
Bu teknikte yapay zekanın işlemek üzere topladığı bilgiler standart EKG’den biraz farklı yorumlanmak zorunda. Bir kişiyi kablolarla bir EKG’ye bağladığınızda cihaz belirli bir dalga şeklinin gelmesini bekler ve onu yorumlar. EQ Radio tekniği böyle belirli bir kaynak olmadan kalp atışınız hakkında tahminlerde bulunamaz. Pozisyonunuz, odanın boyutu ve başka pek çok faktör kalp atışınıza dair bilgilerin etrafını sarmalamıştır. Yapay zeka bunları birbirinden ayırıp kalp atışlarınızı tespit eder ve buradan hareketle duygusal durumunuza dair doğru bir çıkarım oluşturur.
Teknik heyecan verici gözükse de ileride insanların kabusu olabileceğine dair kafalarda bazı soru işaretleri bırakıyor. Herhangi bir gözlemci gerektirmediği için kalp atışı / duygu-durum bilgilerinin kimler tarafından nasıl kullanılacağı etik olarak tartışılacaktır.
Sinirli bir anınızda Alexa’ya filanca müziği çal diye bağırmanız gerekmeyebilir. Sistemin arkaplanındaki yapay zeka stresli olduğunuzu anladığında size sormadan dinlemek isteyebileceğiniz müziği çalabilir veya evde kalp krizi geçirdiğinizde akıllı ev cihazınız bunu hissedip size ve başkalarına haber verebilir. Yeni doğmuş bebeklerinizin gerçek zamanlı kalp atış grafiğini canlı olarak telefonunuza gönderebilir.
Bütün yeni -bilhassa kötü niyetlilerce kullanılabilme ihtimali olan- teknolojiler gibi EQ Radio tekniği de güvenlik ve gizlilik sorunlarını beraberinde getiriyor.
Kaynak: TNW
Togg T10X modelinin seri üretimden çıkışının 2. yıl dönümünde yeni rengi duyurdu: Ayder. Karadeniz'in eşsiz…
Araç sahipleri için otomobillerini dış etkenlerden koruma ihtiyacı, her geçen gün dahafazla önem kazanıyor. Bu…
Togg T10X araçlara yeni sürümle birlikte ADAS (Advanced Driver Assistant System / Gelişmiş Sürücü Asistan…
Birçok insan için araba sahibi olmak büyük bir hayaldir. Ancak, peşinat gerekliliği, bu hayalin gerçekleşmesini…
Kulaklık seçimi, müzik tutkunları ve gün içinde sıkça görüşme yapanlar için oldukça önemli bir konu.…
İstanbul’un tarihi dokusuyla modern teknolojiyi buluşturan (ULUSLARARASI HAVA SPORLARI FEDERASYONU) FAI DRONE RACİNG WORLD CUP…