Apple Swift Playground ile çocuklara programcılık öğretiyor

Apple uzun bir süre programlama dili olarak Objective-C‘yi kullanıyordu. 2014’de Swift programlama dilini duyurdular. En başta geliştiriciler arasında tepki toplasa da yeni dilin yapısının diğer popüler modern diller gibi sade olması ve sağladığı diğer teknik avantajlar bakımından hızla kabul gördü. 2016’da open source / açık kaynaklı olarak GitHub üzerinden yayınlandı.

Swift’in iOS, macOS, tvOS ve watchOS dışında web teknolojileri başta olmak üzere herhangi bir alanda kullanmasının önünde hiç bir engel yok. Açık kaynaklı olduğu için herhangi bir platform için uyarlanabilir durumda. Apple kendi programlama dilinin yayılmasını ve her alanda kullanılmasını istiyor. Bu vizyonun ileride daha çok programcı gücüne ihtiyacı olacağı için Apple en küçükten başlayarak ekosistemini geliştirmeyi hedefliyor. İşte bu nedenle çocuklara Swift ile programlamayı öğretmeyi amaçlayan Swift Playground isimli iPad uygulamasını duyurdu.


iOS 10’la birlikte ücretsiz olarak yayınlanacak olan bu uygulama çok zengin bir görsellik içerisinde çocuklara basitten karmaşığa doğru temel programlama tekniklerini uygulamalı olarak öğretiyor.

swift_playground_codeswift_playground_code

Uygulamada farklı seviyelerde dersler mevcut. 3 Boyutlu ve iyi tasarlanmış öğelerle desteklenen uygulamada bir ana karakter yer alıyor. Kullanıcının hazırladığı program çalıştırıldığında ana karakter üzerinden program icra ediliyor. Değişken, fonksiyon, döngü, parametre gibi temel programcılık kavramları bir oyun kolaylığında öğretiliyor.

Uygulama iPad’in sahip olduğu jiroskop gibi donanım özelliklerini de kullanmaya izin veriyor. iPad üzerinde kod yazımının kolay ve anlaşılabilir olması için daha çok sürükle bırak mekanizmaları ile kodlar oluşturuluyor. Ayrıca “coding keyboard” isimli özelleştirilmiş klavye sayesinde doğrudan kod yazım deneyimi de iyileştirilmiş olarak sunuluyor.

Kullanıcılar oluşturdukları uygulamayı tam ekran olarak izleyebiliyor.

Çocuklara programcılık öğretmeyi amaçlayan başta Scratch olmak üzere pek çok yazılımı tahtından edecek gibi görünen Swift Playground’u ilerleyen zamanlarda pekala webde ve masaüstünde de görebiliriz.

BT Magazin

BT Magazin, 13 Mayıs 2016'da yerli girişimleri tanıtmak için kuruldu.

Recent Posts

THY’den yeni reklam: Türkiye’nin efsaneleri Türk Hava Yolları ile keşfedin!

https://www.youtube.com/watch?v=vKEbhHvZom4 Türk Hava Yolları (THY), Burak Özçivit’in başrolünde yer aldığı yeni reklam filmiyle Türkiye'nin tarihi…

2 hafta ago

Paslanmaz Depo ve Paslanmaz Reaktör Kullanım Çeşitleri

Endüstriyel üretimin vazgeçilmez unsurlarından olan paslanmaz depo ve paslanmaz reaktör sistemleri, hijyen, sağlamlık ve uzun…

2 hafta ago

Togg İçin Geliştirilen Buluş “Haftanın Patenti” Seçildi

Togg'da ürün yöneticisi olarak görev yapan Elif Uzun'un buluşçusu olduğu patent, Türk Patent ve Marka…

2 hafta ago

Çin, Hainan Açıklarında Su Altı Veri Merkezleriyle Bilişimde Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Çin, teknoloji altyapısını denizin derinliklerine taşıyarak yepyeni bir sayfa açıyor. Hainan açıklarında başlatılan su altı…

3 hafta ago

ITS Istanbul Summit 2025: Başakşehir’de Teknoloji, Yatırım ve İnovasyon Buluşması

Başakşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) organizasyonuyla düzenlenen ITS Istanbul Summit 2025,…

3 hafta ago

TROY Kartlar Artık Google Play’de Doğrudan Kullanılabilecek

Türkiye’nin yerli ödeme sistemi TROY, dijital ekosistemdeki varlığını güçlendirmeye devam ediyor. 15 Nisan 2025 itibarıyla…

3 hafta ago