Tubitak Efficiency Challenge tamamlandı
TÜBİTAK’ın alternatif enerji kaynakları konusunda insanların dikkatini çekebilmek ve bu konudaki teknolojilerinin daha yaygın kullanılabilmesi adına gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak için 2005’ten bu yana düzenlediği “Efficiency Challenge” bu yıl da başarıyla tamamlandı.
Elektrikli (Elektromobil) ve hidrojen yakıtlı (Hidromobil) olmak üzere iki ana başlık altında düzenlenen yarışmada üniversite öğrencileri takım çalışması yaparak kendi araçlarını oluşturuyorlar.
Bu seneki yarışmada otomobillerin ne kadar “yerli” olduğu sıralamada oldukça önem arz etti. Şöyle ki bu araçlar tasarım, motor, motor sürücü, pil yönetimi, gömülü yeniden şarj ünitesi, telemetre, elektronik difransiyel, araç kontrol ünitesi gibi pek çok üniteye sahip. Takımlar hazırladıkları araçlarda bu ünitelerden ne kadarını kendileri geliştirmişlerse yarışmada o kadar avantajlı oluyorlar. Aksi durumda kullandıkları hazır parçalar oranında tur cezası alıyorlar.
27 Ağustos’da İzmit Körfez Pistinde gerçekleşen yarışmada Performans Ödülleri, Tasarım Ödülü, Jüri Özel Ödülü, Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, Yerli Ürün Teşvik Ödülleri gibi ödüller vardı.
Yarışma sonucunda dereceler şu şekilde belirlendi:
Elektromobil
- Çukurova Üniversitesi – Çukurova Elektromobil Takımı
- İstanbul Üniversitesi – MilAT
- İstanbul Aydın Üniversitesi – ElektroAydın
Hidromobil
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- Anadolu Üniversitesi
- Mersin Üniversitesi
Yarışma sonucunda Jüri Özel Ödülü N. Erbakan Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’ne verilirken spor görünüşüyle yarışmanın en göze çarpan aracı olan Erciyes Üniversitesi MTTB takımının DAVA otomobili Dış Tasarım Ödülü‘ne layık görüldü.
Erciyes Üniversitesi akademik kadrosundan Yrd. Doç. Dr. Fehim Köylü‘nün danışmanlığını yaptığı ekipte aracının tasarımı yine aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Zafer Türkmen‘e ait.
Tasarım alanındaki diğer ödüller Doğu Akdeniz Üniversitesi (Z-Zero Car) ve Kocaeli Üniversitesi (TM-Bilge) ekibine verildi.
Hidromobil kategorisinde Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü Mersin Üniversitesi Tarsus Technology Team ile Karadeniz Teknik Üniversitesi KTECH arasında paylaştırıldı.
Yerli Ürün Teşvik Birincilik Ödülü Pamukkale Üniversitesi Atay takımına, ikincilik ödülü Dokuz Eylül Üniversitesi Team Solaris kazandı.
Hidromobil kategorisinde hem şampiyonluğu hem de Kurul Özel Ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi AESK takımı kazandı.
Son yorumlar